ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Μια «ημερήσια διαταγή» που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη

Η «ημερήσια διαταγή» που εξέδωσε ο ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου αποτελεί μνημείο εθνικιστικής ρητορικής και την ίδια στιγμή διαβεβαιώσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ για συμμετοχή της Ελλάδας σε διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«(...) η Ελλάς αποτελεί, και πάντα αποτελούσε, προπύργιο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου στους αγώνες ενάντια της τυραννίας, του ολοκληρωτισμού και της κάθε μορφής φονταμενταλισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καμμένος, θυμίζοντας εμφυλιοπολεμικά εγχειρίδια από τα συρτάρια της CIA και της ΚΥΠ των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Αξιοσημείωτα, βεβαίως, δεν είναι αυτά που λέει ο Π. Καμμένος αλλά η στάση των κατά τ' άλλα «αριστερών» συγκυβερνώντων του, που «έκαναν» πως δεν άκουσαν.
Σημειώνει σε άλλο σημείο: «Ακόμη και σήμερα, με τα τόσα δημοσιονομικά προβλήματα, η χώρα μας αποτελεί βασικό πυλώνα και αξιόπιστο εταίρο του δυτικού κόσμου και του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας, εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».
Τι εννοεί; Οτι επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης είναι η Ελλάδα να έχει ρόλο (όπως άλλωστε είχε και την περίοδο 1945 - 1989) προκεχωρημένου φυλακίου των ευρωατλαντικών σχεδίων στις νέες επιχειρήσεις που σχεδιάζονται στον άξονα από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ, αλλά γιατί όχι ακόμα και σε ένα πιο βόρειο άξονα στα σύνορα με τη Ρωσία έχοντας ειδική αποστολή «γεφυροποιού» από την πλευρά του ευρωατλαντισμού, με δεδομένο ότι τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης της χώρας διασυνδέονται και με ρωσικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Δίνοντας έμφαση σε αυτή την κατεύθυνση προσπάθησε να την τεκμηριώσει και στην ιστορική πείρα της χώρας: «Αυτό δεν είναι ισχυρισμός δικός μου. Είναι μία διαπίστωση, η οποία θεμελιώνεται στην ιστορική μας πορεία, στη γεωπολιτική θέση της χώρας και στις ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις της». Το χαρτί της «γεωπολιτικής θέσης» είναι ένα χαρτί ωφέλιμο για το κεφάλαιο, στις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια του, στην προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης του στην περιοχή, πολύ επικίνδυνο όμως για το λαό, αφού σημαίνει, με μαθηματική ακρίβεια, μπλέξιμο σε ένοπλες συγκρούσεις σε ένα περιβάλλον όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Θα τα πουν και στις ΗΠΑ
Τα ζητήματα αυτά σχεδιάζει να συζητήσει ο Καμμένος και στη ..Μέκκα του ευρωατλαντικού άξονα, την Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει στις 21 Μάη προσκεκλημένος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ.
Οπως λέγεται, θα προηγηθεί η επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών) του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο γενικότερο εγχείρημα των ΗΠΑ να παρέμβουν στα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη (όπου διατηρούν ισχυρά συμφέροντα) μέσω της Ελλάδας και της υπόθεσης παραπέρα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Συν το ενδιαφέρον τους να μη διαταραχθεί η «σταθερότητα» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενόσω ετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, κι ενώ σοβεί πάντα η σύγκρουση με τη Ρωσία για τη διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Διόλου τυχαία, οι δύο ΥΠΕΞ, Κοτζιάς και Κέρι, έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο τουλάχιστον δύο φορές, ενώ την Αθήνα έχουν επισκεφθεί ήδη δύο υψηλόβαθμες αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρώτα η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Σλόουτ, και πριν από λίγες μέρες η Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών.
Σημειωτέον, η Νούλαντ συναντήθηκε κατά την παραμονή της στην Αθήνα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό,Αλ. Τσίπρα. Συνάντηση για το περιεχόμενο της οποίας η κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρξει καμία διαρροή, κρύβοντας επιμελώς από το λαό τι παζαρεύει, τι ζητά, τι δίνει, πού πάει να τον μπλέξει.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget