Κόντρες και μεθοδεύσεις για χρέος - χρηματοδότηση

«Καμία λίστα δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας», επισημαίνει σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, τα λεγόμενα του οποίου προϊδεάζουν για το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς». Μάλλον πρόκειται για διαχειριστικούς ελιγμούς και παλινωδίες γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής.
Ανάλογες διαχειριστικές μανούβρες είχαν προηγηθεί και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός», ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος. Στη συνέχεια αναδιπλώθηκε, διευκρινίζοντας ότι «αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας».
«Ο,τι πρέπει να καταβληθεί, θα καταβληθεί εγκαίρως και αυτό αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», σύμφωνα με την οποία δεν εγγυήθηκε την αποπληρωμή δόσης 450 εκατ. προς το ΔΝΤ στις 9 Απρίλη.
Σενάρια και υποβαθμίσεις
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, σημειώνει πως «κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον». Πρόκειται, δηλαδή, για τα σενάρια που αφορούν στην κυκλοφορία ενός τύπου «παράλληλου νομίσματος» ως εναλλακτικού τρόπου ορισμένων πληρωμών σε συνδυασμό με το ευρώ. Το σενάριο αυτό απέρριψε ως «απολύτως αβάσιμο» ο Δ. Μάρδας.
«Σενάριο φαντασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί παύσης πληρωμών προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Διευκρινίζουν ότι οι προηγούμενες αναφορές τους πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από «ίδιους πόρους», εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014, αποτελούν καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οίκος «πιστοληπτικής αξιολόγησης» «Fitch» προχώρησε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής σε ραγδαία υποβάθμιση μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ελληνικού κράτους κατά τρεις βαθμίδες (από Β σε CCC). Η δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, εκτός εάν υπάρχει έκτακτο γεγονός που αφορά σε σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας κάποιου κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος της έκτακτης δημοσιοποίησης για την Ελλάδα που κανονικά προγραμματιζόταν για τις 15 Μάη. Ο «Fitch» προχώρησε επίσης σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων σχετικά με την ανάκαμψη του ΑΕΠ μόλις στο 0,5% για το 2015 (έναντι 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση το Γενάρη του 2015), ενώ αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, λόγω της μείωσης στην εγχώρια ζήτηση και της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα και κατά συνέπεια των επιπτώσεων που θα έχουν στα φορολογικά έσοδα.
Παράλληλα, ο «Fitch», παρότι διατηρεί ως βασικό σενάριο την επίτευξη ενός «συμβιβασμού» μεταξύ του ελληνικού κράτους και των δανειστών, τονίζει τις «αβεβαιότητες» σχετικά με την «έγκαιρη εκταμίευση» από τις δόσεις των δανείων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες και σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιβολής «κεφαλαιακών ελέγχων», για να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Πρόκειται για το σενάριο επιβολής πλαφόν στα ημερήσια όρια ανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και επιβολή ελέγχων σε ό,τι αφορά τις εμπορικές και άλλες δοσοληψίες με το εξωτερικό.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget