ΣΕΒ: Δε θέλει ενιαίο κατώτερο μισθό παντού επικαλούμενος «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Δε θέλει ενιαίο κατώτερο μισθό παντού ο ΣΕΒ, επικαλούμενος «πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα».
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου τού Θεόδωρου Φέσσα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τη Δευτέρα 2 Μάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι: «Απ’ τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι το θέμα του κατώτατου μισθού έχει μεγάλη κλαδική εξάρτηση. Υπάρχουν κλάδοι που πληρώνουν πολύ καλύτερα από τον κατώτατο μισθό και υπάρχουν άλλοι κλάδοι που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί πληρώνοντας έναν υψηλό κατώτατο μισθό».
Επί της ουσίας, οι βιομήχανοι ζητούν «διαφοροποίηση» του κατώτατου μισθού, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους μέσα από τη συμπίεση κατώτερου μισθού αλλά και των κλαδικών συμβάσεων, την ώρα που οι μισθοί ήδη έχουν στην κυριολεξία «τσακιστεί». Ουσιαστικά, οι εργοδότες ζητούν ακόμη «περισσότερα» από αυτό που το υπουργείο Εργασίας τους δίνει ως «ανταλλαγμα» σχετικά με την εφαρμογή του κατώτερου μισθού, όπως ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί «σταδιακά» και σε «βάθος χρόνου» με τη χορήγηση «κινήτρων» π.χ. φορολογικών κλπ. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «προτείναμε στον κ. υπουργό να είναι τριμερής ο κοινωνικός διάλογος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή να μετέχει και η Πολιτεία μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», ζήτημα στο οποίο έχει ταχθεί υπέρ και το υπουργείο Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης τους ενημέρωσε για την πρόθεση «σταδιακής» επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Παράλληλα, οι βιομήχανοι για μια ακόμη φορά έθεσαν το συνολικό πλαίσιο προώθησης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», με τις οποίες άλλωστε συμφωνεί και προωθεί η συγκυβέρνηση με τους «θεσμούς», γεγονός άλλωστε που χαιρετίστηκε θετικά από τον ΣΕΒ, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωσή του. Χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε σχετικά, ο ΣΕΒ ζήτησε συστηματικό κοινωνικό διάλογο τριμερούς χαρακτήρα, για να υπάρξει σε όσα περισσότερα θέματα γίνεται σύγκλιση απόψεων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget