Με μοιρασμένους ρόλους βάζει «πλάτη» στην αστική διαχείριση

Συνεδρίασε χτες η νεοεκλεγείσα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων των μελών της. Η συνεδρίαση έγινε στη σκιά της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, σχετικά ενημέρωσε το όργανο ο Αλ. Τσίπρας. Ζητούμενο είναι το πώς ο κομματικός μηχανισμός θα υπηρετήσει την κυβέρνηση, συμβάλλοντας στον εξωραϊσμό του αντιλαϊκού της περιεχομένου και στη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματά της. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται σε ένα τέτοιο ρόλο που μπορεί να παίξει το κόμμα, είναι η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα ότι θα παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις.
Τέτοιο ρόλο, επίσης, παίζουν και οι φωνές απ' το εσωτερικό του κόμματος που φέρονται να αμφισβητούν κυβερνητικές επιλογές, υπερασπίζονται όμως το πλαίσιο που τις υπαγορεύει, καλλιεργώντας αυταπάτες για τη δυνατότητα φιλολαϊκών «στροφών» εντός του.
Μοχλοί χειραγώγησης
Ετσι, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», όπως ο Αλ. Καλύβης και ο Αντ. Νταβανέλλος, θέτουν ζήτημα προσφυγής στις κάλπες εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε επιλογές όπως της συμφωνίας για επέκταση της δανειακής σύμβασης. «Αν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι κοιτάχτε έχουμε φτάσει σε αυτό το οριστικό συμπέρασμα δεν είναι κανένας που θα κοροϊδέψει τον κόσμο. Θα πούμε την αλήθεια στο λαό. Αυτό είναι σαφές. Και με αυτή την έννοια λέω δε θα πούμε στο μέλλον το κρέας - ψάρι», ανέφερε ο Αλ. Καλύβης («ΜΕΓΚΑ»), προσθέτοντας «δεν είναι μόνο οι εκλογές, είναι και το δημοψήφισμα, είναι και μια σειρά άλλες διαδικασίες ... Προφανώς εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε μαζί με το λαό και θέλουμε σε κρίσιμες φάσεις, αν υπάρχουν επιλογές που πρέπει να κάνουμε, να ρωτήσουμε τον κόσμο».
Και ο ευρωβουλευτής Κ. Xρυσόγονοςπροέτρεψε σε εκλογές «αν οι δανειστές μας φτάσουν στο αμήν και επιμείνουν σε λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας και εφόσον η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, τότε, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να θέσει αυτά τα θέματα, θα ήταν απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες», είπε μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και επιβεβαιώνοντας ότι βλέπουν τις εκλογές ως μέσο νομιμοποίησης αντιλαϊκών εξελίξεων που θα τις σερβίρουν στο λαό ως αναπόδραστες.
Με τη σειρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλουπροτρέπει τους βουλευτές να μην ψηφίσουν οτιδήποτε δε συμβαδίζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο που αυτό περιλαμβάνει. «Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος», αναφέρει σε συνέντευξή της («Unfollow») και συμπληρώνει ότι «οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας - ψάρι και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή».
Η πρόεδρος της Βουλής επανέφερε και τις απόψεις της για τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας στην «ΕΡΤ open» ότι «δεν μπορεί να αποδέχεται μια δημοκρατία τη λειτουργία με μειωμένη σύνθεση χωρίς να υπάρχει αποχρών και ειδικός λόγος και αυτό θέτει ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας» ... «υπάρχει ζήτημα όταν μιλάμε για ψήφιση νόμων με οριακή πλειοψηφία και όταν παραβιάζεται το άρθρο 60 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι ο βουλευτής έχει απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget