Ανακοίνωση των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση εξέδωσε ηΓραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το καπιταλιστικό σύστημα από τον ίδιο τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα προκαλεί ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών από την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που υφίστανται την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση από αυτό. Αυτή η ανισοτιμία εκφράζεται με χαμηλούς μισθούς και επισφαλείς θέσεις εργασίας, εργοδοτική τρομοκρατία με γυναίκες να κινδυνεύουν με ανεργία ή απολύονται λόγω εγκυμοσύνης. Το χτύπημα των υπηρεσιών, Yγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, κοινωνικών υπηρεσιών, η παράδοση τους στο μεγάλο κεφάλαιο, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες φροντίδας παιδιών εξαναγκάζουν τις γυναίκες του μόχθου που μένουν σπίτι με τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους και έτσι εκτός των άλλων, περιορίζεται η συμμετοχή τους στο κίνημα, σημειώνει η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας.
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι: «Σε χώρες που εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και διεξάγονται πόλεμοι, οι γυναίκες υποφέρουν πολλαπλά. Είναι θύματα εξευτελισμών, απαγωγών ή μιας εξαθλιωμένης ζωής σε στρατόπεδα προσφυγών.(…) Η πάλη των γυναικών για την ειρήνη συνδέεται άρρηκτα με την πάλη τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
(…)Την ίδια στιγμή όταν έπαψαν να υπάρχουν οι σοσιαλιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και πολλά από τα επιτεύγματα τους για τις γυναίκες εγκαταλείφθηκαν προβλήθηκαν αυταπάτες από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ θα λύνονταν τα προβλήματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αλλά στο σημερινό κόσμο, ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις για μια αξιοπρεπή ζωή με πλήρη δικαιώματα αλλά αντίθετα φέρνει νέα δεινά κι αδιέξοδα για τη γυναίκα από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.(…) Όμως, η συνείδηση των γυναικών και η θέληση τους να παλεύουν για περισσότερη χειραφέτηση είναι ουσιαστική.
Η γυναικεία συμμετοχή στο ταξικό εργατικό κίνημα, στις αγωνιστικές δυνάμεις του γυναικείου κινήματος επιβάλλεται να ενισχυθεί (…) Η Clara Zetkin, η Rosa Luxemburg και άλλες αγωνίστριες έχουν μεγάλη ιστορική συμβολή στην πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών.
Έχει αποδειχτεί για μια ακόμη φορά από τις πρόσφατες εξελίξεις ότι η ταξική εκμετάλλευση και η διπλή καταπίεση σε βάρος των γυναικών δεν μπορούν να καταργηθούν στον καπιταλισμό. Ένα σύστημα που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία αποτελεί την κύρια αιτία για την ανισοτιμία. Στο καπιταλιστικό σύστημα, ανεξαρτήτως από το επίπεδο της ανάπτυξης της κάθε χώρας, οι γυναίκες δεν μπορούν να κατακτήσουν την ισοτιμία. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι η χειραφέτηση των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την πάλη για το σοσιαλισμό. Όλες οι άλλες επιλογές που στοχεύουν στη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού για να βελτιωθούν οι συνθήκες των γυναικών δεν θα μπορέσουν να βάλουν τέλος στην ανισοτιμία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Καταλήγοντας η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας σημειώνει:
«Τιμούμε τη Διεθνή Μέρα των Γυναικών για όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.(...) Η χειραφέτηση των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως σταθερή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Δεν υπάρχει πάλη των γυναικών χωρίς την ταξική πάλη - δεν υπάρχει ταξική πάλη χωρίς την πάλη των γυναικών».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget