ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Διαφημίζει στους Αμερικανούς την «αναβαθμισμένη» εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Πηγή: Γ.Τ. πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δημιουργούνται στην Ελλάδα για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, επικαλούμενος τόσο την «έξοδο από το πρόγραμμα» όσο και το γενικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα για τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ροςο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και γενικόλογη, η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησής τους, είναι ενδεικτική για τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει η ελληνοαμερικανική «ατζέντα», καθώς οι «επενδύσεις» πάνε χέρι-χέρι με τη στρατιωτική συνεργασία και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, «η συνάντηση επικεντρώθηκε στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Επιπλέον, τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή».
Πιο συγκεκριμένα, «συζητήθηκαν οι πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού - real estate, υποδομών και Ενέργειας [Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης (σ.σ. πλωτός σταθμός LNG), Ελληνικό και λιμάνια]», τονίστηκαν δε «οι προοπτικές που ανοίγονται στους παραπάνω τομείς, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζειτο ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».
Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ «συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα των επιπτώσεων που έχουν σε ελληνικές εταιρείες οι αμερικανικοί δασμοί στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σχεδιασμοί που στάζουν αίμα

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δεν «μάσησε» τα λόγια του, συστήνοντας στα κράτη της ΕΕ, αλλά και στην Τουρκία την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία. «Αν επιθυμείτε να πετύχετε ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες σας, κάνετε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνάμεών σας για να αγκαλιάσετε την ενεργειακή διαφοροποίηση», ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο «Southeast Europe Energy Forum» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο υφυπουργός των ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε αγωγούς όπως ο «North Stream II» και ο «Turkish Stream» που «θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας» στην περιοχή. «Αναμφισβήτητα η διοίκηση Τραμπ, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πιο εύρωστους δεσμούς ενεργειακούς, οικονομικούς και δεσμούς ασφάλειας με την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όλη την Ευρώπη», ανέφερε, δείχνοντας την προτίμηση των ΗΠΑ στους ενεργειακούς αγωγούς που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία και στηρίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως το σχέδιο του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός IGB, ο ΤΑΡ κλπ.
Εκτός από το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας», ο Μαρκ Μενέζες εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «ενεργειακός προμηθευτής», εκτιμώντας ότι σε λίγο οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. 
Καθόλου τυχαία, μετά από αυτή την αμερικανική προτροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, ενημέρωσε το ακροατήριό του για τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν τα ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα και αφορούν την προώθηση «διαφοροποιημένων πηγών» προμήθειας φυσικού αερίου και «εναλλακτικών οδών διέλευσης» με στρατηγικό, διεθνές ενδιαφέρον . Συγκεκριμένα, ανέφερε:
- Την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αζέρικο αέριο.
- Το Διασυνδετήριο Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και σύντομα ξεκινά η κατασκευή.
- Την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας και θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου».
- Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους και της ευρύτερης περιοχής.
- Τον αγωγό «EastMed», όπου έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Υπάρχει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ μέσα στο Σεπτέμβρη για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ο Γ. Σταθάκης τόνισε επίσης πως είναι κρίσιμη η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την περαιτέρω επέκταση της βαλκανικής αγοράς, καθώς αναπτύσσεται η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναδεικνύοντας τη χώρα σε σημαντική ενεργειακή πύλη. Είναι γνωστό πως για το έργο της κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου. Προφανώς όχι τυχαία, δίπλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται η κατασκευή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget