ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νέα «επεισόδια» στη στρατιωτική προπαρασκευή και στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Από παλιότερη «μάζωξη» των ευρωΝΑΤΟικών στο Ταλίν της Εσθονίας, με συμμετοχή αντιπροσωπείας και από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις
Αποκαλυπτικά όσα μεθοδεύονται το Σεπτέμβρη στην Εσθονία, στις Συνόδους των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών και στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ
Στα «γεμάτα» ξεκινά το Σεπτέμβρη ο προγραμματισμός της ΕΕ, καθώς όλα τα αρμόδια όργανα ανεβάζουν ταχύτητες, προωθώντας παραπέρα τα σχέδια για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη δυνάμεων, στην αντιπαράθεση και στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Και, στο ίδιο μοτίβο, διεύρυνση της σφαίρας επιρροής, ειδικά προς τα ανατολικά, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, για τη διείσδυση στις οποίες κλιμακώνεται η σύγκρουση με ρωσικά μονοπώλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 6-8 Σεπτέμβρησυνεδριάζουν στο Ταλίν της Εσθονίας, σε δύο αλληλοσυμπληρούμενες συνόδους, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε η εσθονική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ και δίνοντας ευθύς εξαρχής το στίγμα τους, οι εργασίες ξεκινούν Τετάρτη 6/9 το απόγευμα, με επίσκεψη των δημοσιογράφων στην πόλη Τάπα της Εσθονίας, όπου έχουν τη βάση τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Μερικοί από τους χιλιάδες που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός προώθησε τους τελευταίους μήνες στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ατύπως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τέλη Μάη στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει:
-- Στην Εσθονία 1.100 στρατιώτες από Βρετανία και Γαλλία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Αυτοκινούμενο Πυροβολικό και Μηχανικό.
-- Στη Λετονία 1.138 στρατιώτες από Καναδά, Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Ισπανία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Μηχανικό και στοιχεία Χημικού, Βιολογικού και Πυρηνικού Πολέμου.
-- Στη Λιθουανία 1.022 στρατιώτες από Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης και drones.
-- Στην Πολωνία 1.270 στρατιώτες από ΗΠΑ, Ρουμανία και Βρετανία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Πυροβολικό και Αντιαεροπορικά Συστήματα.
Πρωτοφανής ανάπτυξη δυνάμεων
Αυτοί οι «Σχηματισμοί Μάχης», όπως ανέλυαν τότε ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, «δεν είναι παρόμοιοι, αλλά η σύνθεσή τους έγινε με βάση τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους όπου αναπτύσσονται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι ετοιμοπόλεμοι»...
Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έδινε το Μάη την εξής εικόνα σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο: «Από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τριπλασιάσαμε τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες. Συγκροτήσαμε 8 στρατηγεία στην Ανατολική Ευρώπη. Στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία προωθήσαμε 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης.
Ενισχύουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα με μια πολυεθνική ταξιαρχία που αναπτύσσεται με έδρα τη Ρουμανία, ενισχυμένη ναυτική και εναέρια παρουσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει πρόσθετα αεροσκάφη για περιπολίες. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δυνατότητές μας στην κυβερνοάμυνα», άλλο ένα πεδίο σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Επιπλέον των παραπάνω, ΝΑΤΟ και ΕΕ αυξάνουν και περιοδικά την τέτοια στρατιωτική παρουσία, με διεξαγωγή σύνθετων, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων, στη Βαλτική, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου μεταφέρονται και άλλες χιλιάδες άνδρες και μεγάλος αριθμός οπλικών συστημάτων.
Στις τέτοιες ασκήσεις παίρνει μέρος και η Ελλάδα - είτε με συμμετοχή προσωπικού και μέσων, είτε ως κόμβος διεκπεραίωσής τους προς τη ζώνη των ασκήσεων - εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε μια επικίνδυνη δίνη ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Οι υπουργοί Αμυνας
Σε αυτό το μοτίβο, την Πέμπτη 7/9, οι υπουργοί Αμυνας θα κληθούν στη Σύνοδό τους να συμμετάσχουν στη «στρατηγικής σημασίας», όπως χαρακτηρίζεται, άσκηση άμυνας στον κυβερνοχώρο «EU CYBRID 2017». Διοργανώνεται από την εσθονική προεδρία σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας και για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους άσκηση μπαίνει στόχος να κληθούν οι ίδιοι οι υπουργοί σε δοκιμασία να πάρουν αποφάσεις, για την αντιμετώπιση των επακόλουθων μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο.
Ο ίδιος ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, J. Luik, που έχει και τη βασική ευθύνη διοργάνωσης της άσκησης, έχει δηλώσει σχετικά ότι «δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ χωρών ή οργανισμών στο Διαδίκτυο και όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι απειλές στο Διαδίκτυο, πρέπει να περιοριστούν τα εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ». Εξ ου και έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει την εν λόγω άσκηση στο Ταλίν ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ακολουθεί κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Αμυνας με τους συναδέλφους τους των Εξωτερικών και με «κύριο πιάτο» την «εφαρμογή του πακέτου Αμυνας» της ΕΕ, όπως κωδικοποιούν όλη την προσπάθειά τους για δέσμευση περισσότερων κονδυλίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυξημένες διαθεσιμότητες σε μέσα και προσωπικό, ώστε να είναι έτοιμα προς ανάπτυξη ανά πάσα στιγμή, όπου χρειαστεί, για τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών πολεμικών βιομηχανιών, ώστε να προχωρήσουν έρευνα και παραγωγή πάνω σε κοινά πρότυπα για οπλικά συστήματα κ.ά.
Οι υπουργοί Εξωτερικών
Στο δικό τους, παράλληλο πρόγραμμα, στη δική τους Σύνοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν την Παρασκευή συνάντηση με εκπροσώπους κυβερνήσεων από τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, με θέμα την «πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού». Προτάγματα βάσει των οποίων διαπλέκονται όλο και πιο στενά οι έννοιες «Αμυνα» και «εσωτερική Ασφάλεια», με μια σειρά νέα μέτρα καταστολής να προωθούνται τάχιστα στο εσωτερικό των κρατών - μελών, με τις ανάλογες βέβαια αφορμές ή/και τα προσχήματα.
Ακριβώς στο ίδιο φόντο, οι ΥΠΕΞ θα έχουν και «άτυπο γεύμα» με τους συναδέλφους τους, υπουργούς Εξωτερικών από τις χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας (πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες) και αντικείμενο την «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη γειτονιά μας, ιδίως της διάστασης της ασφάλειας».
Η Διακοινοβουλευτική Σύνοδος
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο περιθώριο των Συνόδων, οι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι έχουν κανονίσει να γίνει στο Ταλίν, ίδιες μέρες (7-9/9), Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ).
Πρόκειται, βασικά, για κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και «πολιτικής ασφάλειας» στα κοινοβούλια των κρατών - μελών, με στόχους - όπως γράφεται στα σχετικά κείμενα της εσθονικής προεδρίας - την «ενίσχυση της ασφάλειας», τη «διαφύλαξη της ειρήνης», την «προώθηση της διεθνούς συνεργασίας» και την «προώθηση της δημοκρατίας».
Στα διαδικαστικά, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ εκπροσωπούνται από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από έξι μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από μέχρι 16 μέλη. Τα εθνικά κοινοβούλια υποψήφιων χωρών της ΕΕ και χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, μπορούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές, με αντιπροσωπεία τεσσάρων μελών.
Στη Διακοινοβουλευτική θα μετάσχει και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα προεδρεύσει και των Συνόδων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.
Η Διάσκεψη ξεκινά με ένα «briefing» στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών πάνω στις «προκλήσεις της περιφερειακής ασφάλειας». Παραπέρα, η ατζέντα της Διακοινοβουλευτικής χωρίζεται σε πέντε βασικές θεματικές συνεδριάσεις, ενδεικτικές των στοχεύσεών τους:
-- «Γιατί η Ευρώπη έχει σημασία; Η Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο», με βασικό αντικείμενο τον ενισχυμένο ρόλο που θέλουν να παίξουν, και με στρατιωτικά μέσα, τα ευρωενωσιακά κεφάλαια στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
-- «Ενισχύοντας την ενότητα των δυτικών και των διατλαντικών σχέσεων», των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ δηλαδή.
-- «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ».
-- «Η κατάσταση πέρα από τα σύνορα της ΕΕ», με έμφαση στη νότια και την ανατολική γειτονία της ΕΕ.
-- «Τρόποι ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας».
-- «Πρακτικές πτυχές του υβριδικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας του κυβερνοχώρου και της στρατηγικής επικοινωνίας». Ο υβριδικός, ένα νέο, σύγχρονο, σύνθετο και εξελιγμένο πεδίο πολεμικής αντιπαράθεσης, που περιλαμβάνει συμβατικές μορφές πολέμου, τον ανορθόδοξο, τον κυβερνοπόλεμο, την προπαγάνδα και τον ψυχολογικό πόλεμο κ.ά.

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τρία σεμινάρια, υπό τον λογοτεχνίζοντα αλλά περιγραφικό των στόχων τους τίτλο «Περπατώντας κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ». Το πρώτο εστιάζει στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τη διείσδυση και τον έλεγχο διαύλων Διαμετακόμισης και Ενέργειας. Το δεύτερο εστιάζει στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», τις σχέσεις δηλαδή με τις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες. Και το τρίτο στη Ρωσία...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget