ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Ετοιμη να αναλάβει «ρόλους»

Από παλιότερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο Κόσσοβο
Ετοιμη να αναλάβει ρόλο για διάφορες «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας, άλλωστε, τέτοιο πόστο στο σχετικό καταμερισμό εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ. Με βασική έγνοια της, βέβαια, την εδραίωση και παραπέρα προώθηση των θέσεων ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη Βαλκανική και με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, την «ανάκτηση του χαμένου εδάφους» κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, στον ανταγωνισμό της με άλλα κεφάλαια στην περιοχή.
Διόλου τυχαία, και σε απότοκο της τέτοιας πρεμούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συνδύασε πρόσφατα σε δηλώσεις του από τη Γενεύη, όπου βρισκόταν μετέχοντας στα παζάρια για το πώς θα προχωρήσουν νέα διχοτομικά σχέδια για τη νήσο, το Κυπριακό με τα Βαλκάνια. Εδειξε και με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, παραλλήλισε τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο Κυπριακό, απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, με τον τρόπο που χειρίζεται τις διαφορές της με την Αλβανία και τα Σκόπια. Είπε ο Ν. Κοτζιάς: «Το λέω αυτό, γιατί με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τα θέματα που συνδέονται με τους βόρειους γείτονές μας, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουμε μακρόχρονες στρατηγικές και έχουμε θέσει θέματα στην ημερήσια διάταξη (...) Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή, γιατί τα αδρανή προβλήματα συσσωρεύουν και άλλα προβλήματα, δεν λύνουν ζητήματα. Πρέπει - εφόσον η θέλησή μας και η γνώση μας υπάρχει - να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία ακόμα περισσότερο προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος».
Αυτή η πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να αναλάβει «ρόλους» στο πλαίσιο της προώθησης των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή και αξιοποιώντας το «χαρτί» της συμμετοχής της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που και άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής βρίσκονται σε πορεία ένταξης, αποτυπώνεται και στην προώθηση π.χ. των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια, για την ανάπτυξη δικτύων Ενέργειας, μεταφοράς, διαμετακόμισης, που θα προσθέσουν κι άλλα κέρδη στα κεφάλαια των δύο μερών.
Προοπτικές που σε μια πορεία «ξαναζεσταίνουν» και «παλιές φιλίες» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις εσχάτως της σερβικής ηγεσίας που δηλώνει «μετανιωμένη» επειδή αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Ούτε περνά απαρατήρητο ότι λίγο μετά τις τέτοιες δηλώσεις, από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι στις 30 Γενάρη ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Φυσικά, τα τέτοια σχέδια περνάνε μέσα από αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών, ενώ διέπονται από τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και τα σχέδια των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, όσο και ισχυρότερων καπιταλιστικών δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων που παρεμβαίνουν.
Ανεξαρτήτως, για παράδειγμα, του τι λέει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, η αλβανική πλευρά συνεχίζει να «σηκώνει» θέματα όπως αυτό των λεγόμενων Τσάμηδων, με τις πλάτες μάλιστα του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, ο οποίος μιλούσε πρόσφατα για «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Τιράνων). Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και τοτσαμικό ζήτημα».

Για την υφαλοκρηπίδα θυμίζουμε ότι η Αλβανία χαρακτήρισε μονομερή κίνηση της Ελλάδας την «Ανακοίνωση» της ελληνικής κυβέρνησης, με αριθμό 2014/C 400/03, για προκήρυξη «οικοπέδων» προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας, ΑλβανίαςΙταλίας, αλλά και ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες του «Οικοπέδου 1» (ΒΔ της Κέρκυρας), που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget