ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Βγάζει μάτι» η αντιλαϊκή στρατηγική ταύτιση...

Νέα συγχαρητήρια εκπροσώπων του κεφαλαίου προς την κυβέρνηση για τα προνόμια που τους παρέχει, αλλά και επαναφορά «πάγιων αιτημάτων» για την εξασφάλιση κι άλλων
«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Ολα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα.Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος του επιχειρηματικού «Ομίλου Μυτιληναίου», Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης της «Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών», επιβεβαιώνοντας πεντακάθαρα ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη επισήμανση που είχε κάνει στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, τόνισε ότι βλέπει στη σημερινή κυβέρνηση μια «στροφή προς το ρεαλισμό, γιατί κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο - διαχείριση κρατικού χρέους, «ποσοτική χαλάρωση» κ.ά. - πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «ζητάει λίγο φως»...
«Πλήρως ανταγωνιστικά» μονοπώλια πάνω στην πλάτη του λαού
Χαρακτηριστική για τη στήριξη του κεφαλαίου από την κυβέρνηση, όπως και για τις εξελισσόμενες ενδοαστικές διεργασίες, είναι η συνολικότερη τοποθέτηση του Ευ. Μυτιληναίου:
-- Σχετικά με την πρόσφατη τεράστια μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου») τόνισε ότι μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας, κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, την καθιστά πλήρως ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου...
-- Για τις αναδιαρθρώσεις στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, επισήμανε την τρέχουσα «πολύ ενδιαφέρουσα φάση», με δεδομένη, όπως είπε, και τη «μνημονιακή υποχρέωση» για παραχώρηση μεριδίου 50% της ΔΕΗ. Ο ίδιος αποτίμησε το 50% της ΔΕΗ στα 2,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι ο όμιλος ήδη έχει φτάσει στο 3% της αγοράς και βάζει στόχο την απόκτηση μεριδίου πάνω από το 10% μέχρι το 2018.
Επιπλέον, μέσω της διείσδυσης στη λιανική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος δρομολογούνται και άλλες παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες: «Το επόμενο διάστημα η πώληση δε θα αφορά μόνο στο ρεύμα, η δουλειά θα γίνει πιο σύνθετη. Απαξ και μπεις στο σπίτι κάποιου θα του πουλάς τα πάντα», επισήμανε χαρακτηριστικά...
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλοςΣεπτέμβρη μειώθηκε παραπέρα, στο 88,07% (από 89,83% τον Αύγουστο). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μετά τη ΔΕΗ ακολουθούν οι «Ηρων» (3,14%), «Protergia» (2,98%) και «Elpedison» (2,52%).
Στόχος, υπενθυμίζεται, είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από 50% έως το 2020, με ενδιάμεσους στόχους μερίδιο 75,24% το 2017, 62,24% το 2018 και 49,24% το 2019.
-- Αναφερόμενος στα ζητήματα χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Ευ. Μυτιληναίος στάθηκε στο παράδειγμα της υαλουργίας «Γιούλα», που πέρασε πρόσφατα σε ξένους «επενδυτές». «Μια εταιρεία που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού, εξαγοράστηκε από μια εταιρεία που δανείζεται με επιτόκιο 1%. Αυτό που έγινε με τη "Γιούλα", εάν δεν αλλάξει κάτι, θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις (...) Θα τις αγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με δάνεια με επιτόκιο 0,25%»,σημείωσε.
-- Για το ζήτημα του κρατικού χρέους έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση», εκτιμώντας ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπό τον όρο ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει το Δεκέμβρη.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και τα «σύνθετα παραγωγικά συμπλέγματα»
Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων και συμπλεγμάτων με άξονα τους ισχυρούς και ανταγωνιστικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου εστίασε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο τουΣυνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο τουρισμός μαζί με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και μαζί με τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας, μπορεί να παίξει το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από μία εσωστρεφή και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα σε μία εξωστρεφή και καινοτόμα (...) σε μια επιχειρηματικότητα που επανεπενδύει τα κέρδη της ή μεγάλο μέρος από αυτά».
Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνει τις δράσεις διασύνδεσης και συνέργειας ανάμεσα στον τουρισμό και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, ευνοώντας τη δημιουργία σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων», όπου «ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήρα για μια ευρύτερη μεταμόρφωση της οικονομίας».
Απευθυνόμενος στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε ότι «στα επόμενα 1 - 2 χρόνια μπορούμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αναπροσαρμογές του φορολογικού βάρους και με την έννοια της μείωσής του, εκεί που υπάρχει όντως υπερφορολόγηση, αλλά και με τη δικαιότερη κατανομή του». Την ίδια ώρα, οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων συνδυάζονται με τη «μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά», όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης.
Επιπλέον, όπως είπε, «είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ρύθμιση του χρέους (...) ως προϋπόθεση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017».
Τέλος, αναφερόμενους σε παράγοντες που μπορεί να δράσουν επιταχυντικά, εστίασε στην «ταχεία ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», καθώς και στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» (αφορά στις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων και «βιώσιμων» επιχειρήσεων), λέγοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης» δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα», οι οποίες έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση σχέδιο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η εξωδικαστική διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται στα δικαστήρια προς επικύρωση, ενώ η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει την αναγκαστική «συμμόρφωση» του συνόλου των πιστωτών.
Τα «πάγια αιτήματα» για νέα προνόμια...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, στην ίδια κατεύθυνση με τη συγκυβέρνηση, εστίασε στη «στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξεπεράσαμε τον στόχο αφίξεων σχεδόν 5 χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες. Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων» εξαιτίας της«συνεχούς μάχης των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές».
Σε αυτό το πλαίσιο, και προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπενθύμισε«τα πάγια αιτήματα για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα».
Σύμφωνα δε με μελέτη του ΣΕΤΕ, οι «αναγκαίες επενδύσεις»φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Βέβαια, αρωγός στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στέκεται το «ζεστό» κρατικό και διακρατικό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακού νόμου» και άλλων εργαλείων...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς,τόνισε ότι «από εδώ κι εμπρός προέχει η συνεπής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018,η δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας και προβλεψιμότητας, η ειλικρινής πολιτική αντιστήριξη του συνολικού εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, τα ζητήματα ασφαλείας των ταξιδιωτών, οι ραγδαία μεταβαλλόμενες κανονιστικές συνθήκες ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ενός επιτελικού στρατηγείου για τον τουρισμό».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget