ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Διαδοχικά αντιλαϊκά πακέτα προς όφελος του κεφαλαίου

Αλλεπάλληλα είναι τα αντιλαϊκά πακέτα που βρίσκονται στα σκαριά, αποδεικνύοντας ότι οι «καλύτερες μέρες» που υπόσχεται η κυβέρνηση, αφορούν το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη κερδών.
Εντός της ημέρας θα γίνουν νέες τηλεδιασκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των κλιμακίων των θεσμών για να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της πρώτης αξιολόγησης. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρέμειναν ανοιχτά ζητήματα. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ΕΚΑΣ, στα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, απέστειλε επιστολή προς τους θεσμούς με την οποία τους ενημερώνει σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περεταίρω παρεμβάσεις. «Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150, αλλά στην πλειονότητά τους φορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις -ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής», γράφει το δημοσίευμα.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει 8 προαπαιτούμενα είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση των θεσμών να εκπονήσει η κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά το υπάρχον σχέδιο. Το δεύτερο θέμα αφορά το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων και ένα τρίτο το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει μέχρι την Τετάρτη να έχουν κλείσει τα θέματα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί την Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ και θα εξετάσει το αίτημα να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Προκλητικά επιχειρήματα

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε στο «ΣΚΑΪ» ότι το ισοδύναμο που προτείνει η κυβέρνηση για να επιστρέψουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ είναι να τους χορηγηθεί με «λογιστικό τρόπο» ένα έκτακτο επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα. «Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλη με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε», ισχυρίστηκε προκλητικά, τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε σκληρά μέτρα που δεν τολμούσαν να φέρουν οι προηγούμενες.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμάσησε το φαιδρό επιχείρημα που αναπαράγουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ότι τάχα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβαρύνει τα υψηλότερα και όχι τα χαμηλότερα εισοδήματα, παρουσιάζοντας ως δείγμα αυτής της πολιτικής το τσουνάμι αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. «Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα» είπε.

Τα χειρότερα είναι μπροστά 

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα άλλα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την υποδόση του Σεπτέμβρη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, από τώρα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση του Οκτώβρη που συνδέεται με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Σήμερα θα συνεδριάσει στο Άμστερνταμ η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα εκδώσει πόρισμα για την «αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».
Η αξιολόγηση του Οκτώβρη περιλαμβάνει θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος και γενικά η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αύξηση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και η καθιέρωση της ανταπεργίας (lock out) για τους εργοδότες.
Μαζί με τα αντιλαϊκά πακέτα, προχωράει και η «αναπτυξιακή» ατζέντα της κυβέρνησης που θα προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και μετά θα πάρουν σειρά άλλα νομοσχέδια όπως αυτό για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget