Νέος γύρος συνομιλιών για την αξιολόγηση, εν μέσω των διαρροών για το ΔΝΤ

Στη σκιά των διαρροών για τους διαλόγους στελεχών του ΔΝΤ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ο νέος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «θεσμούς», για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Τα αντιλαϊκά παζάρια έχουν ως αφετηρία τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Το νέο κύμα αντιλαϊκών παρεμβάσεων αφορά την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων (1,8 δισ. ευρώ), την αύξηση της φοροληστείας σε μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα (1,8 δισ. ευρώ), καθώς και την απογείωση της έμμεσης φορολογίας, όπως οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (1,8 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με το «Reuters», αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρέος στα μέσα Απρίλη, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, εφόσον έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία για το πακέτο των μέτρων.
«Εάν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου -και στις 12 Απριλίου όλοι πάνε στην Ουάσιγκτον- άρα καλύτερα πριν από τότε», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Μόνον τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Και μετά τελικά όλα πρέπει να συνδυασθούν ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για το θέμα του ελληνικού κρατικού χρέους και διμερείς συνομιλίες με τονΕυκλ. Τσακαλώτο και τους «θεσμούς» της ευρωζώνης.
«Εάν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί μία σημαντική συμφωνία επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, τότε το μόνο εκκρεμές θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και θα είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει αυτό», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μετά τη διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στον Π. Τόμσεν και την Ντ. Βελκουλέσκου από τον ιστότοπο «Wikileaks», ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε σε συνεργάτες του ότι«δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη». Επίσης, φέρεται να είπε ότι «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».
Ο Αλ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, με την οποία την καλεί να τοποθετηθεί αν τα όσα διημείφθησαν στους διαλόγους αντανακλούν την επίσημη θέση του ΔΝΤ.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό να διαλέξει μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Το ΔΝΤ επιδιώκει να μειωθεί περισσότερο το ελληνικό κρατικό χρέος και να υπογραφεί νέο μνημόνιο που θα περιέχει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ η πλευρά της ευρωζώνης θέλει να μειωθεί λιγότερο το ελληνικό κρατικό χρέος και να εφαρμοστεί το υπάρχον μνημόνιο.
Με αφορμή την Ελλάδα εκδηλώνονται γενικότεροι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς στο ΔΝΤ έχουν το πάνω χέρι οι ΗΠΑ και στην ευρωζώνη η Γερμανία. «Εμπιστευτικά αρχεία δείχνουν πόλεμο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Μέρκελ για την Ελλάδα», έγραψε ο ιστότοπος «Wikileaks» στο Twitter, παρουσιάζοντας τους διαλόγους των στελεχών του ΔΝΤ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου,Μ. Σουλτς, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου,Ρ. Γκουαλτιέρι και στους προέδρους των πολιτικών ομάδων για το θέμα του ΔΝΤ, με την οποία καλεί την πλευρά της ΕΕ  σε «ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος». Επίσης, ζητάει από το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».
Φτάνοντας στο δια ταύτα, επισημαίνει ότι χρειάζεται «γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», κάτι που προϋποθέτει την εφαρμογή όλων εκείνων των βάρβαρων μέτρων που είναι προαπαιτούμενα.
Για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η υπόθεση των διαρροών αξιοποιείται για να συγκαλύψουν ότι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που θεωρούν προτεραιότητα τους, προϋποθέτει τη λήψη πολύ σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
«Εκείνοι που πριν μερικούς μήνες με την επιστολή Τσακαλώτου, κυριολεκτικά, παρακαλούσαν το ΔΝΤ και την κυρία Λαγκάρντ για συνεργασία, δεν έχουν σήμερα καμία αξιοπιστία όταν "σηκώνουν λάβαρα αντίστασης" κατά του ΔΝΤ», αναφέρει η ΝΔ«Ποιά επιστολή λέει την αλήθεια; Εκείνη του κ. Τσακαλώτου ή η τωρινή του κ. Τσίπρα; Και τι ακριβώς επιδιώκουν; ​Τελικά, είναι η δική τους ανικανότητα και αναξιοπιστία που δίνουν άλλοθι σε προβληματικές σκέψεις διαφόρων στελεχών για πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ευρώπη», προσθέτει. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει από την πλευρά του τη ΝΔ ότι έχει αναλάβει το «ρόλο του αυτόκλητου υπερασπιστή και συμπαραστάτη του ΔΝΤ».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget