Βλέπει «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο στο Προσφυγικό, «καμαρώνει» για την ΝΑΤΟική εμπλοκή

Για τους «κινδύνους», αλλά και τις «ευκαιρίες» που διαβλέπει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσα από το Προσφυγικό και τις «ροές ανθρώπων», στα πλαίσια της περιβόητης «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» της για λογαριασμό του κεφαλαίου, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για το Προσφυγικό και αν αυτό αποτελεί «ευκαιρία στενότερης συνεργασίας της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες», σημείωσε: «Η αντιφατικότητα της ζωής επιτάσσει να "ανακαλύπτουμε" τις αντιθέσεις της: Να βλέπουμε χωρίς φόβο τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες».
Ξεκαθαρίζοντας ότι η «ευκαιρία» που βλέπει η κυβέρνηση είναι η δυνατότητα για ανάκτηση του εδάφους που έχασε το κεφάλαιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αξιοποίηση του «ατού» της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Όσο καιρό κυριαρχούσαν τα οικονομικά ζητήματα της κρίσης, οι σχέσεις με χώρες που έχουν γεωοικονομική ισχύ εντός της ΕΕ ήταν εξαιρετικά δύσκολες (...) Στο Προσφυγικό οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί, καθότι σε αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων».

«Ούτε χάθηκε ο έλεγχος του Αιγαίου...»

Σε αυτά τα πλαίσια υπερασπίζεται τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, παρότι αναφέρει ότι «το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν», καθήκοντα που υποτίθεται ότι αφορούν την «αντιμετώπιση» των προσφυγικών ροών, όταν στην πραγματικότητα η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας συνδέεται με τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, εντάσσεται στην προώθηση των επικίνδυνων σχεδίων της λυκοσυμμαχίας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
«Αποδείχτηκε ότι ορθά αντιμετωπίσαμε το ζήτημα (σσ. την εμπλοκή του ΝΑΤΟ) χωρίς φοβικά σύνδρομα.Ούτε καταλύθηκε η εθνική μας κυριαρχία ούτε χάθηκε ο έλεγχος του Αιγαίου», ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, όταν η Άγκυρα έχει κάνει... «σουρωτήρι» το Αιγαίο, με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάσεων και παραβάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, υπό τα βλέμματα της ΝΑΤΟικής αρμάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η τουρκική προκλητικότητα και το συστηματικό «γκριζάρισμα» του Αιγαίου γίνεται με ΝΑΤΟικές «πλάτες». «Προσπερνώντας» μάλιστα αυτή την πραγματικότητα, ο Έλληνας υπουργός αποδίδει αυτές τις επικίνδυνες σε εξελίξεις σε... «νευρικότητα» των Τούρκων στρατιωτικών, λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση.
Την ίδια στιγμή, ο Ν. Κοτζιάς απαντά ότι «χρειάζεται χρόνος για να κριθεί» η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η συμφωνία δηλαδή που εγκλωβίζει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης, ευνοεί την ένταση της προκλητικότητάς της.

Μπαράζ πρωτοβουλιών για λογαριασμό του κεφαλαίου

Κατά τ' άλλα, ο Ν. Κοτζιάς προχωρά σε μια απαρίθμηση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εξωτερικών, στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου και διάνοιξη νέων πεδίων για κερδοφόρες «μπίζνες».
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάληψης ενεργότερου ρόλου στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, αναγγέλλει ότι μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στις αρχές Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί «μεγάλη συνάντηση 5 ευρωπαϊκών κρατών (Σλοβακία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος) και 5 αραβικών της Ανατολικής Μεσογείου», με στόχο όπως λέει, τη «διαμόρφωση μιας δομής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
Αναφέρει επίσης: «Προωθούμε ένα πακέτο λύσης των ανοιχτών θεμάτων με την Αλβανία. Συγκροτήσαμε μια ειδική σχέση με Βουλγαρία, ενώ προωθούμε τα ΜΟΕ με την ΠΓΔΜ (...) Αναπτύξαμε πολύπλευρα και πολυεπίπεδα τις τριμερείς μας σχέσεις με Βουλγαρία - Ρουμανία, με Κύπρο και Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο. Θέλουμε να το κάνουμε και με την Παλαιστίνη. Μετά το καλοκαίρι, θα υπογράψουμε σειρά συμφωνιών με την Ιταλία. Με την τελευταία, όπως και με Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, είμαστε στη διαδικασία συμφωνίας για τη συγκρότηση ενός "προγράμματος δράσης" σε όλους τους δυνατούς τομείς (...) Μικτές διυπουργικές επιτροπές έχουμε, πλέον, συνολικά με 32 κράτη. Στις 14 Απρίλη κάναμε την πρώτη τριμερή για το Προσφυγικό με Αλβανία και Ιταλία. Στις 21-22 Απρίλη οργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών με Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία για τη διασυνοριακή συνεργασία».
Ειδικά, τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι «διατυπώσαμε ένα νέο δόγμα», κάνοντας λόγο για «ρεαλιστική προσπάθεια» λύσης του Κυπριακού, όταν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πάνω στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget