ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Φέρνουν νέα «χαράτσια» στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο εξελίσσονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Σε αυτό το πλέγμα, ανεξάρτητα από το όποιο τελικό μείγμα επιλεγεί, τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να «κλειδώσουν» με την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», δηλαδή με τους ήδη συμφωνημένους στόχους για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2016 και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικοί άξονες αυτής της διεργασίας είναι η παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, ζήτημα που με τη σειρά του εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η νέα κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Νέο πακέτο με «πολλά και δύσκολα μέτρα» στα σκαριά

Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στην πορεία κλιμάκωσής τους θα αποδίδουν ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η συζήτηση για το επόμενο πακέτο, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, ξεκίνησε την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση διευκολύνεται από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού...
Το ζήτημα του Ασφαλιστικού, το Φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου το Σάββατο.

Φορολογικό: Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου

Στο Φορολογικό, το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο.
Στο ζήτημα επανήλθε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω πηγών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το αφορολόγητο «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ακόμη ότι οικονομολόγοι, όπως Κέινς, Φρίντμαν, Σμιθ (ολόκληρου δηλαδή του φάσματος της αστικής διαχείρισης) «θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα». Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί τάχα ως «προστάτης των φτωχών» και ότι φορολογεί παραπάνω τους «πλούσιους», πάντα στη βάση των προσωπικών εισοδημάτων, όπως αυτά καταγράφονται και φορολογούνται στις φορολογικές δηλώσεις. «Είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω σχόλια αποκαλύπτουν και το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν και νέα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα ανεβάσουν τον αντιλαϊκό πήχη.

Φέρνουν σημαντικές αυξήσεις φόρων σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Με βάση όσα εξετάζονται και ήδη έχουν γίνει γνωστά μέσω «διαρροών», η συγκυβέρνηση βλέπει το«αφορολόγητο» (μισθωτών - συνταξιούχων) να κλειδώνει κάπου πάνω από τα 9.000 ευρώ και κάτω από τα 9.550 που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η αύξηση των συντελεστών από το πρώτο κλιμάκιο, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια.
Αυτόματα επέρχονται σημαντικές αυξήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο. Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για ακόμα δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (7.000 - 8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενατεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget