Πάνω από 30.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα!!!

Την ενεργότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Προσφυγικού, προωθεί η κυβέρνηση, όπως αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι «πολιτικός συντονιστής» του «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης» που έστησε η κυβέρνηση, ορίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός ΆμυναςΔημήτρης Βίτσας. Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και το Μακεδονίας - Θράκης, ενώ θα μετέχει και ο γγ του υπουργείου Άμυνας Γ. Ταφύλλης.
Ήδη η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση είναι χαρακτηριστική: Μονάδες του Μηχανικού, με επικεφαλής υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων, κλήθηκαν να διαμορφώσουν τα 5 hot - spots σε ΛέσβοΧίο,ΣάμοΚωΛέρο, όπως και τα δύο «κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» (όπως ονοματίζονται πλέον τα «κέντρα μετεγκατάστασης») σε Σχιστό και Διαβατά. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όλοι σε χώρους του υπουργείου Άμυνας, στα Γιανιτσά και το Κιλκίς.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη ο Δ. Βίτσας και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έδωσαν το στίγμα των επιπλέον μέτρων για τη διαχείριση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Αυτά προβλέπουν την εγκατάσταση ενός ακόμα χώρου «φιλοξενίας» στη Στερεά Ελλάδα, σε έκταση που παραχωρείται από την Περιφέρεια, την αναζήτηση χώρων από τους δήμους, για τη δημιουργία συνολικά 15.000 νέων θέσεων «φιλοξενίας», αλλά και την αναζήτηση (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) ενοικιαζόμενων σπιτιών για τη στέγαση άλλων 20.000 προσφύγων και μεταναστών.

«Σκοπός είναι οι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία»

Η συγκυβέρνηση, μέσω του «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης», θα εφαρμόσει απόλυτα την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό. Έτσι εκτός από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και τη διαχείριση του Προσφυγικού, το Κέντρο θα αναλάβει και την επαναπροώθηση των χαρακτηριζόμενων «ως μεταναστών» στην Τουρκία. Όπως είπε ο Δ. Βίτσας, καθεστώς πρόσφυγα θα αναγνωρίζουν μόνο στους προερχόμενους από ΣυρίαΙράκ και Αφγανιστάν. Όσοι λαμβάνουν το καθεστώς αυτό, θα «προστατεύονται» από τις επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις και θα παραμένουν στα «κέντρα φιλοξενίας», μέχρι οι αστικές τάξεις της ΕΕ ζητούν φτηνά εργατικά χέρια και ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ.
Για την τύχη όσων δεν λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα, ο Δ. Βίτσας είπε ότι σκοπός είναι «ναεπαναφέρεται ο παράνομος μετανάστης στην Τουρκία».

Πάνω από 30.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες σε όλη τη χώρα

Περίπου 35.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 125.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 90.000 έχουν περάσει σε άλλες χώρες. Σήμερα 12.000 άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, 1.420 στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.571 στο γήπεδο χόκεϊ, 680 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 1.269 στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό, 2.128 στα Διαβατά, 2.690 στο Χερσό, 2.500 στη Ν. Καβάλα, 2.500 στο λιμάνι του Πειραιά, 400 στην πλατεία Βικτωρίας, 5.000 στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο δίμηνο του 2016, 131.724 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο. Οι 122.637 έφθασαν στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός πρέπει να συγκριθεί με τις 147.209 των αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Περί το 1.000.000 άνθρωποι εισήλθαν συνολικά κατά το 2015 στην Ευρώπη.
Σύμφωνα δε με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  μόνο το Γενάρη του 2016, επί 67.415 ανθρώπων που έφθασαν στην Ελλάδα, το 44% ήταν άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% ανήλικοι.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η ΠΓΔΜ κατέγραψε 87.036 αφίξεις από την 1η Γενάρη μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Κατά εκτιμήσεις, 98.752 άνθρωποι καταγράφηκαν στην Κροατία, 95.744 στη Σλοβενία, 87.704 στηΣερβία και 2.476 στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών αυτών.
Περισσότεροι από 418 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, στο διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Σύμφωνα με το ΔΟΜ, ο θαλάσσιος δρόμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι ο φονικότερος, με 321 θανάτους. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2015, 428 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση.
Συνολικά το 2015, 3.770 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Συνωστισμός εγκλωβισμένων στο λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες με προδιαγεγραμμένο το μέλλον του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, περίπου 1.100 άνθρωποι έφτασαν το πρωί στο Λιμάνι. Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Βlue Star 1» κατέπλευσε, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και τους 325 από τη Λέσβο. Στο Λιμάνι έφτασε και το πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο Λιμάνι, είτε μέσω των αφίξεων, είτε λόγω των ανθρώπων που είναι εκεί από τις προηγούμενες μέρες ή επιστρέφουν από την πλατεία Βικτωρίας, έφτασε τις 2.500.
Από τον ΟΛΠ έχουν διατεθεί τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων. Οι περισσότεροι σταθμοί είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι. Αρκετοί από τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να φύγουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό, αφού στόχος τους είναι να κατευθυνθούν στα σύνορα.
Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν πρόσφυγες προκειμένου να τους μεταφέρουν στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά έγινε επιβίβαση. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και έμειναν στο χώρο του Λιμανιού. Στο μεταξύ, πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει καταγραφεί, ανερχόταν στους 3.000 περίπου. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι χτες το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόρια έφτασε στους 1.268. Στη Χίο από την Τετάρτη και μέχρι νωρίς χτες το πρωί καταγράφηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν ήταν 1.227 άτομα. Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονταν 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Την ίδια ώρα, άλλους 1.183 πρόσφυγες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Xίου και Σάμου.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η επανεισδοχή στην Τουρκία 267 από τους 308 μετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν στηνΚόρινθο και σε άλλα κλειστά κέντρα κράτησης για απέλαση. Η επανεισδοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Οι 267 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων Έβρου, είναι υπήκοοι ΜαρόκουΑλγερίας και Τυνησίας

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget