Επανέρχονται τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση

Στο προσκήνιο επανέρχονται, από δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, τα σενάρια για το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης που θα μπορέσει να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο», ανέφερε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από όλη την Αττική. Παράλληλα, επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχουν επιλέξει την πόλωση και το διχασμό, οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή.
Τις επόμενες μέρες, η Φ. Γεννηματά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεωδωράκης πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο, με δέκα στόχους, δέκα υπουργούς και για δέκα μήνες. «Εμείς λέμε ότι η χώρα κατρακυλά εκτός Σένγκεν, εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης. Πρέπει να διακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία», τόνισε σε συνέντευξη του στη «Realnews».
Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των οικουμενικών κυβερνήσεων είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης ο οποίος με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει τη συγκεκριμένη άποψη. «Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει το ευρώ και την Ευρώπη και ζητάει οικουμενική κυβέρνηση γιατί βλέπει την παρούσα να καταρρέει», δήλωσε. 

Απορριπτικοί εμφανίζονται ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ 

Στην παρούσα φάση οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος απορρίπτουν τα σενάρια για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, διεκδικώντας ο καθένας την αστική διακυβέρνηση για λογαριασμό του κόμματος του.
«Θεωρώ τα σενάρια άλλης πλειοψηφίας, πόσο μάλλον της εκδοχής της οικουμενικής, όνειρα της αντιπολίτευσης και παιχνίδια τακτικής επειδή γνωρίζουν ότι στο επίπεδο των εκλογικών σχηματισμών δεν έχουν τύχη», ισχυρίστηκε στη «Realnews» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος.
«Μια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου», δήλωσε πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «BHMAgazino», επισημαίνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλ. Τσίπρα. 
«Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον», σημείωσε. «Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης. 
Οι διαφορετικές απόψεις αντανακλούν ως ένα βαθμό και τις αντιφάσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας από τη μια διευκολύνουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αφού το πολιτικό κόστος μοιράζεται, από την άλλη κάνουν πιο ορατή τη στρατηγική συμφωνία των αστικών κομμάτων και δυσκολεύουν τη δικομματική εναλλαγή.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget