Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!


Με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) δέχονται καίριο χτύπημα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, μία μόλις μέρα μετά το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των επιστημονικών φορέων και τα επιμελητήρια συμφώνησαν σε σχέδιο προτάσεων προς την κυβέρνηση, με τις οποίες δέχονται ως βάση για συζήτηση το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό έκτρωμα και προτείνουν επιμέρους αλλαγές.
Για παράδειγμα, συμφωνούν με τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και της σύνταξης με τις εισφορές, προτείνοντας μάλιστα αυτές να κινούνται στον «ευρωπαϊκό μέσο όρο». Δηλαδή, αποδέχονται τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελεί τον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις στο ύψος επιδόματος πτωχοκομείου.
Τα ίδια είπαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων και στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν στις αρχές της βδομάδας. Τις καταγγελίες τους μονοπώλησε το ζήτημα της αύξησης των εισφορών, που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Βέβαια, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ), όπως συμβαίνει και με άλλους κλάδους (π.χ. ΟΓΑ), είναι ληστρική και ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαράτσια και τη φορολογία εισοδήματος, καταντά εξοντωτική για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Ομως, τη ζημιά που κάνει η πολιτική της κυβέρνησης συμπληρώνει η στάση της πλειοψηφίας, η οποία, πέρα από το ότι καλλιεργεί συντεχνιακές λογικές, δεν λέει κουβέντα για τις πετσοκομμένες παροχές του νέου συστήματος, για το γεγονός ότι η σύνταξη εξαφανίζεται και μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα, για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της.
Ορισμένοι μάλιστα από τους εκπροσώπους των φορέων επέμειναν στην εξαίρεση του ΕΤΑΑ από τη δημιουργία του ενός υπερ-Ταμείου, με το επιχείρημα ότι είναι «βιώσιμο», αναπαράγοντας τα παλιά συντεχνιακά σύνδρομα ότι είναι δυνατόν κάποιοι να τη γλιτώσουν... Αλλοι πήγαν ακόμα πιο πέρα και ζήτησαν τη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο, δηλαδή σε ιδιωτική Ασφάλιση!
Κατά τ' άλλα, ακόμα και η «διαπραγμάτευση» που κάνουν οι ηγεσίες των φορέων με το υπουργείο Εργασίας, περιορίζοντας το ζήτημα σε κάποια επιμέρους «λύση» για τις εισφορές στα «υψηλά» εισοδήματα, περισσότερο διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση, παρά την αποτρέπει.
Δίνουν μάλιστα το άλλοθι στον αρμόδιο υπουργό να κομπάζει ότι αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, μειώνοντας αναλογικά τις εισφορές στα χαμηλότερα εισοδήματα. Δε λέει, βέβαια, ο υπουργός, ούτε οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ότι ακόμα κι αυτές οι σχετικές «μειώσεις» στις εισφορές ορισμένων ασφαλισμένων, ενώ επί της ουσίας δεν αποτρέπουν τη χρεοκοπία των επιστημόνων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, την ίδια στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας και μιζέριας.
Τα ζητήματα αυτά και η στάση της πλειοψηφίας χρειάζεται να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης στις Γενικές Συνελεύσεις άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Το πραγματικό τους συμφέρον είναι να βγουν μπροστά, μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, με αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, να ανακτηθούν οι απώλειες από τα χρόνια της κρίσης, να διευρυνθούν τα δικαιώματά τους και να αντιστοιχιστούν με τις σύγχρονες ανάγκες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget