Με συζήτηση επί των άρθρων, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με το πρώτο κύμα προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων. 
Το ΚΚΕ ψήφισε κατά. 
Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν  επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σε μια προσπάθεια να πάρουν αποστάσεις από το τρίτο μνημόνιο που στήριξαν και με την ψήφο τους. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.  
Το μεσημέρι ξεκίνησε η συζήτηση επί των άρθρων. Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν αποτελεί τη συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, καθώς αυτή με τη μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος πρόκειται να έρθει με ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το Νοέμβρη. Δηλαδή παραδέχτηκε ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα όχι μόνο δεν τελειώνουν εδώ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, αλλά το «κυρίως ψητό» των ανατροπών είναι μπροστά.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας περιορίστηκε απλά να παραπέμψει την αντιμετώπιση επιμέρους ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο του Νοέμβρη, όπως το άρθρο 31 για σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και το άρθρο 39 περί ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ.
Κυνικά ο υπουργός παραδέχτηκε την περικοπή των προνοιακών συντάξεων από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και απλά παρέπεμψε στη μελλοντική εξέταση του θέματος, αλλά μέχρι τότε αυτή η κατηγορία των ασφαλισμένων θα παραμένει χωρίς προνοιακή σύνταξη. Για το άρθρο 39 περί ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ (επιλογή χαμηλότερων ασφαλιστικών κλάσεων) τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πιθανά μέχρι την ψήφιση του ν/σ να πετύχει την ανάκληση της επίμαχης ρύθμισης.
Τις διατάξεις για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια απέσυρε από το πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ωστόσο παραμένει αναπάντητο ερωτηματικό τι μέτρα -ως ισοδύναμα- θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο ή σε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία καθώς το θέμα είναι υπό συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.  


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget