Αβανταδόροι του κεφαλαίου

Ως «απομεινάρι» από παλαιότερα προγράμματα παρουσίαζε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τις διαβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού που καλείται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να βάλει υπό την «αιγίδα» τις νέες σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Με τον ίδιο τρόπο, επιχειρούν να χωρίσουν το μνημόνιο σε «καλό» τμήμα (για ποιον;) και «κακό» τμήμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε «φύλλο συκής» τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ...κατά τα λοιπά «κακό» τμήμα του μνημονίου. Σήμερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, που αποτελούν συρραφή ανάλογων εκθέσεων, των αξιώσεων που ακόμη και πριν από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης έχουν υποβάλει τμήματα του κεφαλαίου όπως ο ΣΕΒ, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.
Να θυμίσουμε ότι η Εκθεση που παραδόθηκε στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις «εργαλειοθήκες», προβλέπει και τα παρακάτω:
-- Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να επιβληθούν δίδακτρα «μετρίου επιπέδου» σε προπτυχιακούς φοιτητές, σε συνδυασμό με την παροχή φοιτητικών δανείων.
-- Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να «εναρμονιστεί» το καθεστώς εργασίας με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
-- Προτείνεται η «ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.
-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων,ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.
-- Να διαμορφωθούν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ, για τη βελτίωση του μεταφορικού δικτύου. Πρόκειται για κεφάλαια που θα καρπωθούν ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, για την υλοποίηση έργων υποδομής για τη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων.
-- Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί».
Και βέβαια, ο ΟΟΣΑ και ο επικεφαλής του Α. Γκουρία, συνηθίζουν να «χαϊδεύουν τα αφτιά» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, με στόχο την προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Για παράδειγμα, το 2011 σε επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Α. Γκουρία δήλωσε ότι ήλθε για να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα των «εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα, ο τότε αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τον αποκάλεσε «σύμβουλο της κυβέρνησης μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Από την πλευρά του, ο Α. Γκουρία παρέδωσε στην τότε κυβέρνηση και επιμέρους εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση και πρώην ΔΕΚΟ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget