Υεμένη: Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ζητεί το Ιράν - Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Κίνα

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό τη Σαουδική Αραβία που ξεκίνησε τη νύκτα στην Υεμένη ζήτησε τοΙράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
Ο Ιρανός υπουργός ΕξωτερικώνΜοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ότι «οι υπό τη Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη».
Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφκχάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν τη διένεξη μέσω διαλόγου.
Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την επιχείρηση. Ερωτηθείς από το «Ρόιτερς» αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στο νότο της χώρας
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια του νοτίου τμήματος της χώρας, κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το μέτρο, που εφαρμόζεται σε επτά αεροδρόμια, ανάμεσά τους και τα αεροδρόμια της επαρχίαςΖαζάν, που συνορεύει με την Υεμένη, θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι νεωτέρας διαταγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Οι τοπικές αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν επίσης ότι έκλεισαν τα μεγάλα λιμάνια της χώραςμετά την έναρξη της επέμβασης στη χώρα. Η Υεμένη εξάγει 1,4 έως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Masila, με κύριο αποδέκτη την Κίνα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget