Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση πριν το Eurogroup και τη Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας

Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών ή να χρεοκοπήσει έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ,ενώ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας παραπέμπονται οι όποιες αποφάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές και στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια σε διάφορα επίπεδα.
Την Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurgroup για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Την Παρασκευή η Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ξεκίνησε νέο γύρο επαφών ενόψει της Συνόδου, ενώ σε συνέντευξη του αφήνει νέες αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε σήμερα το πρωί επικοινωνία για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκ. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, ενώ εντός της ημέρας και το σαββατοκύριακο θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα.
Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι είναι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις και ότι η συμβιβαστική συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη σύγκληση της Συνόδου, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει λύση που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ. «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ, προσθέτει η ανακοίνωση.
Από τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας «ας μην γελιόμαστε: το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της» και πως «η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και όχι να μείνει κολλημένη στις πολιτικές λιτότητας».
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup πρότεινε αυτόματες και οριζόντιες μειώσεις στις δαπάνες προκειμένου να μην πέσει έξω ο προυπολογισμός που θα έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ανέφερε χαρακτηριστικά «το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα εποπτεύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση, θα προειδοποιεί αν ένας επιμέρους στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πάει να καταπατηθεί και, αν χρειαστεί, θα εφαρμόζει αυτόματα οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις δαπάνες με σκοπό να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του στόχου κάτω από το προσυμφωνηθέν όριο».
Την Παρσκευή στο ECOFIN ανέφερε οτι στο χθεσινό Eurogroup παρουσίασε «ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση», αλλά δεν επετράπη η παραμικρή συζήτηση πάνω σε αυτή την πρόταση. Επίσης άφησε αιχμές ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρξαν «ανεπίτρεπτες διαρροές» σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Γ. Βαρουφάκης χαιρέτισε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον να επιτευχθεί μια «συμφωνία – λύση». Όπως είπε, «το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί δίνει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα προετοιμασίας μιας επιτυχημένης Συνόδου, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ενταθούν τα παζάρια για να υπάρξουν επιπλέον «συγκλίσεις» στα αντιλαϊκά μέτρα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget