ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ Α. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Η ρωσική αστική τάξη διεκδικεί το ρόλο της

Χαρακτηριστική η χτεσινή ομιλία του Ρώσου Προέδρου στο Φόρουμ
Με διάφορες συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες με το γενικό σύνθημα «Ωρα για δράση: κοινά μονοπάτια για την σταθερότητα και την ανάπτυξη», συνεχίστηκαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, του οικονομικού φόρουμ (αντίστοιχου αυτού του Νταβός) που πραγματοποιείται τα τελευταία 19 χρόνια και αποσκοπεί βασικά στην προώθηση των συμφερόντων της ρωσικής αστικής τάξης στην προσπάθεια παραπέρα αναβάθμισή της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ξεχωριστή στιγμή της χθεσινής ημέρας ήταν αναμφισβήτητα η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην κεντρική συζήτηση της διοργάνωσης καθώς και οι απαντήσεις που έδωσε στον συντονιστή της συζήτησης Αμερικανό δημοσιογράφο το CBCS και του Bloomberg Τζάρλι Ρόους.
Την πρώτη μέρα και χθες πραγματοποιήθηκαν πλήθος από συζητήσεις σε θεματικές ενότητες με αυτές που ξεχώρισαν να είναι οι σχετικές με τις διακρατικές συμμαχίες που προωθεί το ρώσικο κεφάλαιο. Οπως τοΕπιχειρηματικό Φόρουμ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σανγκάης, την όποια συναποτελούν η Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία σύνδεσης, των BRICS (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής) και του λεγόμενου Β20 με επιχειρηματίες και πολιτικούς από τις 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Για σήμερα αναμένεται η συζήτηση για την λεγόμενη Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, την διακρατική καπιταλιστική ένωση που προωθεί η Ρωσία με την Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και με το Κιργιστάν και Ταζικιστάν που αναμένεται να ενταχθούν. Επίσης κλείνονται σειρά συμφωνιών μεταξύ ρωσικών μονοπωλίων και αντίστοιχων από άλλα καπιταλιστικά κράτη. Χαρακτηριστική αυτή για την επέκταση του «Βόρειου Ρεύματος» των αγωγών φυσικού αερίου με γερμανικά και βρετανικά και αυστριακά μονοπώλια.
Πούτιν: «Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες»
Ο Ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία του επιχείρησε να αναδείξει την δυναμική της ρώσικης οικονομίας ως πεδίο φιλικό στις επενδύσεις, ωστόσο δεν έκρυψε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ, με αφορμή της την κατάσταση στην Ουκρανία, και λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και της υποτίμησης του ρουβλιού. Σε ότι αφορά τις κυρώσεις σημείωσε ότι είχαν επιπτώσεις αλλά οι προβλέψεις ότι θα προκαλούνταν μεγάλη κρίση δεν επαληθεύτηκαν, γιατί όπως είπε κατάφερε να αναπροσανατολίσει την οικονομία της προς τα ανατολικά.
Σε όλη την ομιλία του επιχείρησε να δείξει ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, είναι ανοιχτή σε όλους για συνεργασία σε πολλούς τομείς και επιδιώκει την «βιώσιμη ανάπτυξη» χωρίς δήθεν «να επιδιώκει δημιουργία μπλοκ εναντίον άλλων» αλλά και «υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, απαιτώντας σεβασμό από τους άλλους». Ανάδειξε την δυναμική της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης λέγοντας ότι «οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού είναι οι πιο δυναμικές περιοχές του πλανήτη». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την σημασία της δράσης στην Λατινική Αμερική, αξιοποιώντας την συμμαχία των BRICS.
Διεκδίκηση ρόλου στο όνομα της ...«μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλων»
Απαντώντας δε σε σειρά ερωτημάτων που διατύπωσε ο Αμερικανός συντονιστής, σημείωσε τις ευθύνες των ΗΠΑ και των «δυτικών εταίρων» σε μια σειρά «κρίσεις στον κόσμο» με αναφορά σε Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία. Χαρακτηριστικά σημείωσε υπερηφανευόμενος για την διάλυση της ΕΣΣΔ ότι μετά από αυτή «οι δυτικοί εταίροι βιάστηκαν να μας πιέζουν και να επιβάλουν την θέληση τους, ενώ επεκτείνονται προς τα ανατολικά». Για την Ουκρανία είπε ότι η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της στήριξης των δυτικών στο πραξικόπημα ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θέλει να βοηθήσει με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ αλλά δεν εξαρτώνται όλα από αυτήν και πρέπει και οι ΗΠΑ και ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει την κωλυσιεργία και να προχωρήσει σε πράξεις εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας. Απαντώντας στο αν εξοπλίζει τους πολιτοφύλακες σημείωσε με έμφαση: «αν γινόταν πολιτική διαπραγμάτευση, αν δεν ξεκινούσαν οι ένοπλες ομάδες των εθνικιστών, δεν θα υπήρχε αντίσταση από τους πολιτοφύλακες στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ)» και σημείωσε με νόημα «από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οι πολιτικές αποφάσεις, δεν θα υπάρχουν όπλα στην ανατολική Ουκρανία».
Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις θα καταλήξουν σύντομα σε μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για να μην επαναληφθεί το χάος που προκάλεσε οι επεμβάσεις των δυτικών σε Ιράκ και Λιβύη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget