ΑΠΟ ... ΜΕΡΑ ...... ΣΕ ... ΜΕΡΑ ......

Τώρα ζητούν «διόρθωση»...
Σε σύσκεψη με Ομοσπονδίες, που διοργάνωσαν τις προάλλες η ΑΔΕΔΥ, το ΜΕΤΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από κοντά η ΠΑΣΚ, αποφάνθηκαν ότι η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, στην οποία βασίστηκε η διαπραγματευτική πρόταση των 47+8 σελίδων της συγκυβέρνησης, είναι αρνητική για τα λαϊκά συμφέροντα και ότι η περίοδος ανοχής πρέπει να τελειώσει. Ωστόσο, όπως έλεγαν, για όλα φταίνε οι «κακοί δανειστές», που δεν αφήνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και την ...παρασύρουν. Στο διά ταύτα, καλούν σε «παλλαϊκή κινητοποίηση» (!) την Κυριακή 21 Ιούνη. Οι ίδιες δυνάμεις ήταν που καλούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης στις πλατείες, ενώ υπονόμευσαν με κάθε μέσο στα πρωτοβάθμια σωματεία τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν σε όλη τη χώρα πάνω από 700 σωματεία και φορείς στις 11 Ιούνη. Τώρα, με άλλη επιχειρηματολογία, επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, καθώς καλούν το λαό ν' ασκήσει πίεση για «διόρθωση» της κυβερνητικής πολιτικής. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν παρασύρθηκε από κανέναν! Ακόμα και στα προεκλογικά της κείμενα, δίπλα στις ασαφείς και θολές διακηρύξεις υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων υπήρχαν σαφέστατες δεσμεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου και διακηρυγμένος στόχος αυτός της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και η κυβέρνηση υιοθέτησε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και πρότεινε και νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Αυτά δε διορθώνονται...

Συμπτώσεις (1)
Στις 17.6.2015, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στον Σουλτς μια πρόταση για προσλήψεις 13.000 ατόμων στην Υγεία, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Πρόκειται για μια πρόταση του υπουργού Υγείας, σύμφωνη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλαπλής ωφέλειας, αφού από τη μια πλευρά θα υποστηρίξει το σύστημα, ώστε αυτό να παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και από την άλλη πλευρά θα δώσει την ευκαιρία σε ανέργους - επαγγελματίες Υγείας για ένα 24μηνο απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.
Δηλαδή, η συγκυβέρνηση, αφού «γέμισε» - στα λόγια - τα νοσοκομεία με τις 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τώρα προχωρά και στον άλλο στόχο της ΕΕ: Να προσλάβει συμβασιούχους στις δημόσιες δομές Υγείας, ανακυκλώνοντας την ανεργία με χαμηλόμισθους εργαζόμενους...
Ιδού και η απόδειξη:

Συμπτώσεις (2)
Την ίδια μέρα (17.6.2015), 12 εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή.
Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί το Σεπτέμβρη του 2014, με 12μηνη σύμβαση μίσθωσης έργου μέσω του ΕΣΠΑ. «Αυτό - όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι - συνεπάγεται αυτασφάλιση και απόδοση ΦΠΑ. Μολονότι τα κριτήρια πρόσληψης ήταν σύμφωνα με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, οι εργαζόμενοι εμφανιζόμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία έχουμε εξαρτημένη σχέση εργασίας και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Από την έναρξη της σύμβασής μας, βιώνουμε την πλήρη απαξίωση, καθώς πάντα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μας. Στην παρούσα περίοδο, είμαστε απλήρωτοι από το Μάρτη του 2015, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αμοιβή των εφημεριών και των υπερωριών, τις οποίες υποχρεούμαστε να πραγματοποιούμε και για τις οποίες ουδέποτε έχουμε αποζημιωθεί έως σήμερα».
Ιδού, λοιπόν, το όραμα της για «πρώτη φορά Αριστεράς»: Κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις με κατακρεουργημένες αποδοχές, που θα πληρώνονται όποτε βρίσκονται κονδύλια. Ετσι, δεν είναι παράδοξο - όπως λένε οι εργαζόμενοι απ' την Κρήτη -, αλλά μοιραία κατάληξη το «λουκέτο» σ' αυτή την Κλινική, που δημιουργήθηκε με την ημερομηνία λήξης της!

Οικονομική αυτοτέλεια
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την... προοπτική της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, που απαλλάσσει ουσιαστικά το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τη λειτουργία τους και μεταφέρει εντέλει το σχετικό κόστος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Το αίτημα, που συνδυάζεται με τη λεγόμενη φορολογική δυνατότητα των δήμων, είναι παλιό και το έχουν υπερασπιστεί με σθένος στελέχη και ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της τοπικής διοίκησης που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Ενα αίτημα που αξιοποιήθηκε για να δικαιολογηθούν οι περικοπές στα έσοδα των δήμων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το 60% και που ενισχύεται τις μέρες αυτές από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει τη σύσταση λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών. Την ενίσχυση ουσιαστικά θα αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς τοπικής διοίκησης, αφού ο λογαριασμός αυτός θα χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση από ποσοστό 2% επί της κρατικής χρηματοδότησης που τους αποδίδεται.
Το δεύτερο είναι ο Οδηγός για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πρωτοβουλία που συνεχάρη και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ουσιαστικά, δήμοι και περιφέρειες προτρέπονται να βρουν χρήματα από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για να λειτουργήσουν, στο πλαίσιο της μειούμενης χρηματοδότησής τους, όταν είναι γνωστό ότι οι όροι χρηματοδότησης πριμοδοτούν το κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget