Κάνουν ... σαν να Ανακάλυψαν ...την Αμερική ..μετά τις αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους του κεφαλαίου.

Κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό πολλών χωρών προκαλούν οι αποκαλύψεις των «Αρχείων του Παναμά» για ξέπλυμα χρήματος από εταιρείες, μεγαλοκαπιταλιστές και πολιτικούς σε φορολογικούς «παραδείσους».
Την ίδια ώρα δεν λείπουν οι προσπάθειες από ορισμένες πλευρές να αξιοποιήσουν τις αποκαλύψεις για να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, ενώ προκαλεί η απύθμενη υποκρισία κυβερνήσεων καπιταλιστικών χωρών, που έχοντας «ανακαλύψει την Αμερική» υπόσχονται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Στη Ρωσία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν (που προβάλλεται ως ο πλέον εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο) κατήγγειλε μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.
«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή, η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο (φωτό ΑΡ)Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο (φωτό ΑΡ)
Στη γειτονική Ουκρανία, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι σέβεται τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που τον φέρουν να ίδρυσε μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να φοροδιαφύγει.
Το δικηγορικό γραφείο «Avellum», που είχε αναλάβει να διαχειριστεί την πώληση της σοκολατοποιίας «Roshen» που ανήκει στον Ποροσένκο, υποστηρίζει επίσης ότι οι κατηγορίες περί φοροδιαφυγής σε βάρος του προέδρου είναι αβάσιμες. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξάλλου ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο διέπραξε κάποιο αδίκημα.
Πάντως, στη φορολογική δήλωση του 2014 ο Ποροσένκο δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη αυτής της εξωχώριας εταιρείας. Νωρίτερα ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος είχε ζητήσει από το κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του Ποροσένκο σχετικά με την υπόθεση.

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός (φωτό ΑΡ)Ο Ισλανδός πρωθυπουργός (φωτό ΑΡ)
Στην Ισλανδία, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε το σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Ruv», η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στη Βρετανία, καθώς ο εκλιπών πατέρας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, Ίαν, ήταν μεταξύ των πελατών της νομικής εταιρείας του Παναμά και φέρεται να διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων για να κρύψει την οικογενειακή περιουσία.
Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιδιωτική υπόθεση».

Ανακάλυψαν ...την Αμερική

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες αρκετών καπιταλιστικών χωρών, υποκρίνονται πως «ανακάλυψαν την Αμερική», μετά τις αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους του κεφαλαίου.
Η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα έγγραφα για να τιμωρήσουν τους «φοροφυγάδες», ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ισχυρίστηκε πως οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους εκεί όπου αντλούν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μοντέλα επιθετικής βελτιστοποίησης των φόρων, τη στιγμή που πολλές χώρες της ΕΕ (π.χ. Λουξεμβούργο) λειτουργούν επισήμως ως «φορολογικοί παράδεισοι».
Εξάλλου, η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca, ενώ και η αντίστοιχη υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίαςδήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μιας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca.
Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει, ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.
Έρευνες εξήγγειλαν ακόμη η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) για τον τραπεζικό όμιλοNordea, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας FMA για το ρόλο των τραπεζών Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg καθώς και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA) για την κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget