ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ Συγκέντρωση στο ΥΕΝ ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά (VIDEO)


Ότι θα σταθούν απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό «βήμα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως είναι και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, διατράνωσαν με τη σημερινή τους κινητοποίηση μεταλλεργάτες, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και κάτοικοι του Πειραιά μετά από κάλεσμα τουΣυνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά.
Σήμερα άνοιξε η μοναδική προσφορά -αυτή της «Cosco»- που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ  και το συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι. Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας κρατώντας πανό που έγραφε: «Λιμάνια - Ναυπηγεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο».
Μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, ο Ακης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου, τόνισε πως το εργατικό κίνημα αντιπαλεύει ενιαία όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αυτή την περιβόητη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, «που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για μας», δηλαδή «ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, σάρωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, προνόμια στους εφοπλιστές, ακριβά πλοία με φθηνούς εργαζόμενους και τα νησιά αποκομμένα». Ιδιαίτερα για την επέκταση της ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ξεκαθάρισε πως οι μεταλλεργάτες θα «σταθούν απέναντι» γιατί «όλα αυτά που έχουν φτιαχτεί από εμάς, τα δίνουν σε επιχειρηματικούς ομίλους να τα δουλέψουν όπως τους συμφέρει». Οι ιδιωτικοποιήσεις «συνδέονται με μεγαλύτερο χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων», είπε και ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να δουλεύουμε με ακόμη λιγότερα, όπως οι εργαζόμενοι της "Cosco". Παλεύουμε για να αποσπάσουμε όσα περισσότερα γίνεται, για ΣΣΕ στο ύψος του 2009 και του 2010, ανάλογα την ειδικότητα».


Φωτό από την κινητοποίησηΦωτό από την κινητοποίηση

Συνάντηση με τον Θοδωρή Δρίτσα

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά προσπαθώντας να «εξωρραΐσει» τις συνέπειες για τους εργαζόμενους:
Έκανε λόγο για τήρηση της (αντεργατικής) νομοθεσίας αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα, με ανανέωση των ΣΣΕ των εργαζομένων στον ΟΛΠ για 2 χρόνια. Από 'κει και πέρα, «βλέπουμε». Η κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο για την ίδρυση Δημόσιας Αρχής λιμένα Πειραιά για τη ρύθμιση ζητημάτων όπως οι εργασιακές σχέσεις στο λιμάνι. Βέβαια ο ρόλος της περισσότερο τυπικός θα είναι, ενώ παραμένει ακόμη ζητούμενο πώς θα χρηματοδοτηθεί. Ξεκαθάρισε τέλος πως οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες που ανήκουν στον ΟΛΠ (Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Κυνοσούρα) δεν εξαιρούνται από την σύμβαση. «Ο,τι ανήκει στον ΟΛΠ, δεν εξαιρείται, ο επιχειρηματίας τα παίρνει και τα κάνει ότι θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Καμπάνες» για τα ναυπηγεία

Σχετικά με τα ναυπηγεία της χώρας ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως το θέμα έχει απασχολήσει την συγκυβέρνηση σε διυπουργικές συσκέψεις. Του Σκαραμαγκά έχουν πάρει μια παράταση ζωής μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποβρυχίων. Για της Ελευσίνας και της Σύρου συζητιέται είτε μια ακόμα προσωρινή ρύθμιση, όπως στο Σκαραμαγκά, είτε μια ριζικότερη παρέμβαση.
Αναλύοντας το δεύτερο ενδεχόμενο, είπε: «Εχουμε μια ιδιωτική επιχείρηση. Αν ο ιδιώτης δεν είναι σε θέση να συνεχίσει, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας...».
Σε δήλωσή του τέλος ο υπουργός τόνισε πως «θα εξαγγέλλουμε πρωτοβουλία για αναζωογόνηση των ναυπηγείων της χώρας»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget