Η Κομισιόν κατηγορεί το Βέλγιο για «παράνομες» φοροαπαλλαγές σε πολυεθνικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα το Βέλγιο ότι εφαρμόζει ένα «παράνομο» φορολογικό καθεστώς που ευνοεί τις πολυεθνικές εταιρείες και απαίτησε από τη βελγική κυβέρνηση να ανακτήσει από 35 πολυεθνικές απλήρωτους φόρους ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το Βέλγιο παρέχει σε έναν αριθμό πολυεθνικών εταιρειών σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς συνεπάγονται άνιση μεταχείριση μικρότερων ανταγωνιστών, οι οποίοι δεν υπάγονται σε ομίλους πολυεθνικών εταιρειών», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επίτροπος ΑνταγωνισμούΜαγκρέιτε Βέστεϊγερ.
Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής, που ξεκίνησε το Φλεβάρη του 2015, το Βέλγιο παρείχε από το 2005 σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που τους έδιναν τη δυνατότητα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων για το μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών κερδών τους. Αφότου η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της, το Βέλγιο ανέστειλε το ευνοϊκό σύστημα φορολόγησης, ωστόσο οι εταιρείες που είχαν ήδη συνάψει τέτοιες συμφωνίες συνέχισαν να επωφελούνται από αυτές. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή ζήτησε από το Βέλγιο να επιβάλει αναδρομικά τη φορολόγηση των σύμφωνα με την Κομισιόν τουλάχιστον 35 πολυεθνικών που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 700 εκατ. ευρώ συνολικά.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνη του 2013 -και μετά από έντονες πιέσεις ευρωπαϊκών μονοπωλίων- η Κομισιόν ξεκίνησε να διερευνά τις πρακτικές ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών, με αμερικανικά κυρίως μονοπώλια, που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη.
Τον Οκτώβρη του 2015, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες χορήγησαν επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη «Fiat» και στη «Starbucks», αντίστοιχα. Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη τρεις διεξοδικές έρευνες της Επιτροπής για την «Apple» στην Ιρλανδία, την «Amazon» και τη «McDonald’s» στο Λουξεμβούργο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget