ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΧΙΟ ΚΑΙ ΛΕΡΟ Αλ. Τσίπρας: Τηρούμε τη δέσμευση για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - Καμία αναφορά στη νέα Frontex

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ με την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων ταυτοποίησης (Hot spots) προσφύγων και μεταναστών, ήθελε να καταδείξει ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στη Χίο και τη Λέρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό και τη νέα Frontex που ετοιμάζεται να αναλάβει τη φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.
«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τη βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα... να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».
Ζήτησε «να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης», «να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες» και «η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπων καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται εντός των ελληνικών συνόρων. Όπως είπε, «καθημερινά έχουμε ροές μεγεθών 10-15.000, δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει» και πως από τους 65.000 πρόσφυγες που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ να μετεγκαταστασθούν από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης «μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100».
Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται από χώρο σε χώρο δίχως να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή φιλοξενίας, καθώς πάνω από 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και έπειτα στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό για τρεις μήνες και κανείς αρμόδιος δεν είναι σε θέση να πει τι θα απογίνουν στη συνέχεια, όπως και τι θα απογίνουν όσοι εισέρχονται καθημερινά αφού τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι κλειστά.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στη νέα Frontex που η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ακόμα και δίχως της σύμφωνη γνώμη του κράτους - μέλους, όπως επίσης για μια ακόμα φορά απέφυγε να μιλήσει για τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, για τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και επικέντρωσε μόνο στην τήρηση των δεσμεύσεων προκειμένου να αναχαιτιστούν -και στο εσωτερικό- οι «απειλές» για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget