ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ Σχεδιάζουν άμεση αύξηση των Νατοϊκών δυνάμεων σε Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο

Η άμεση αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που διεξάγεται Τρίτη και Τετάρτη 1 και 2 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που δρομολογούν τη γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, ο ίδιος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της Συνόδου, ισχυρίστηκε ότι «από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ του να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα όσον αφορά τις σχέσεις της Δύσης και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία....»

«Περισσότερες δεσμεύσεις και από άλλους συμμάχους»

«Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας», την κατάρριψη δηλαδή του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία.
Το 2012 το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους και πλέον παραμένει σε λειτουργία μόνο μία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία). Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και «η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη» επίσης, διευκρίνισε.
Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι «θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας».
Μάλιστα έκανε ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει μεγαλύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών-μελών της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή και της Ελλάδας. «Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ως προς το τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι «περισσότερες δεσμεύσεις» είναι χαρακτηριστική η δήλωση ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη δυνατότητα αποστολής από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης AWACS: «Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους», δήλωσε.
Υπενθυμίζουμε ότι την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των «πληροφοριών», στοιχείο απαραίτητο για τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχει δηλώσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις της συγκυβέρνησης, άλλωστε, ήταν η ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion για τις «ανάγκες εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», με την περιβόητη απευθείας ανάθεση στην αμερικανική «Lockheed Martin» συμβολαίου ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ξεχωριστό θέμα η Ρωσία 

Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ «έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα της «απάντησης» σε κινήσεις ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα των «σχέσεων με τη Ρωσία», άλλωστε, αποτελεί ξεχωριστό θέμα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι θα συζητηθούν τρόποι «αποκατάστασης της προβλεψιμότητας στη σχέση μας» και «αποφυγής περιστατικών και ατυχημάτων που μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου».

Αφγανιστάν και «προκλήσεις από το Νότο»

Εξάλλου, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποφάσισε τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης «Resolute Support Mission» στο Αφγανιστάν, μεγέθους περίπου 12.000 ανδρών, τουλάχιστον για όλο το 2016. Αποφασίστηκε, επίσης, να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2020 (μέχρι τώρα προβλεπόταν η χρηματοδότησή τους μέχρι το 2017), καθώς και η ενίσχυση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με το Αφγανιστάν, με την εγκατάσταση μιας «παρουσίας υπό πολιτική διοίκηση» (civilan-led presence) και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της «Resolute Support Mission» (η χρονική στιγμή της οποίας δεν προσδιορίζεται...).
Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση, όπου θα αποφασιστεί η πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην «ασφάλεια στην Ανατολική Ουκρανία» και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

Με τα μπούνια στην «ενεργητική εξωτερική πολιτική»

Μέσα σε αυτό το φόντο των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η συγκυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου να ξεδιπλώσει την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο δραστήριο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και οικοδομώντας παράλληλα άξονες με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε για την πρόσφατη παρουσία του στην Τεχεράνη ότι «το ταξίδι στο Ιράν ήταν ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό» και πρόσθεσε:«Σας θυμίζω ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και στις 8 Δεκέμβρη περιμένουμε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στην Αθήνα».
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, η συγκυβέρνηση θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget