«Στοχοπροσηλωμένη» στο νέο μνημόνιο με τα δυσβάσταχτα μέτρα η συγκυβέρνηση

«Στοχοπροσηλωμένη» στη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «τρέχει» για να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς ΕΕΕΚΤESM και ΔΝΤ, και να φορτωθεί ο ελληνικός λαός τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις 10 το πρωί ανάμεσα στους υπουργούς  Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των «εταίρων». Διεκόπησαν για λίγο, μετά τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου οι δύο υπουργοί να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό και τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, και συνεχίστηκαν αργότερα. Στόχος, να υπάρξει συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 20 Αυγούστου, ημέρα που πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί γρήγορα. «Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά» είπε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θέλει συμφωνία - «γέφυρα», είπε ότι η κυβέρνηση έχει «στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία», προσθέτοντας «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος» της συμφωνίας των Βρυξελλών, και «να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».
Πακέτο προαπαιτούμενων
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι στην κυριολεξία «φωτιά» για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγμή που και στο Μνημόνιο αλλά και στο κείμενο με τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, υπάρχουν ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που θα κατατεθούν στη Βουλή, πιθανόν μαζί με το νέο Μνημόνιο, είναι η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους, και το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων.
Ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά σε δύο δόσεις, από τα66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα, στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή αύξηση 264 ευρώ. Η πρώτη αύξηση θα εφαρμοστεί άμεσα, και η δεύτερη από το 2016. Σε εφαρμογή θα τεθεί και το μέτρο διπλασιασμού των φόρων στους φτωχούς αγρότες από 13% σε 26%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, καθώς επίσης και για εργαζόμενους με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μέτρο θα ξεκινήσει από το 2016 με αύξηση της προκαταβολής φόρου (από το 55% στο 75%), ενώ από το 2017 θα φτάσει στο 100%.
Αλλαγές προς το χειρότερο δρομολογούνται στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Για αρχικό χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους μέχρι 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό, μόνον εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του, και η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.
Καθιερώνεται συντελεστής 23% (από 0% σήμερα) και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ως ισοδύναμο μέτρο για την επαναφορά του συντελεστή 13% στο μοσχαρίσιο κρέας (από23%).
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον χρόνο εφαρμογής τους, ήδη έχει ξεκινήσει και η «συγγραφή» των νέων αντιλαϊκών διατάξεων σχετικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ειδικά στο σκέλος των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και της μετενέργειας, καθώς τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, επιχειρούν να καταλήξουν τόσο ως προς τη μορφή των παρεμβάσεων, όσο και ως προς τον χρόνο υλοποίησής τους. Οι «θεσμοί» πιέζουν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας που αναμένεται να προκύψει από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ η συγκυβέρνηση «καλοβλέπει» το σενάριο να υπάρξει συμφωνία σε κεφαλαιώδη ζητήματα, αλλά η εφαρμογή τους να μεταφερθεί για τον Οκτώβρη.
Στη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στον χρόνο παράτασης ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης, μετά τη λήξη της. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζήτημα χρόνου το θέμα επαναφοράς της μετενέργειας στους τρείς από τους έξι μήνες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget