Στο φόντο και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί

Αποκαλυπτική για τα τεκταινόμενα είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση «Rai Tre» σημείωσε: «Οι Αμερικανοί μάς βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του». Επιπλέον τόνισε: «Ελπίζω να μην έχει κανείς συμφέρον στην Ευρώπη, να βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη, υπάρχει η λιβυκή, αλλά και η ουκρανική κρίση».
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπ. Ομπάμα, επισήμανε ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους διεθνείς πιστωτές, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση. Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ οδυνηρή για τον ελληνικό λαό και με ενδεχόμενο σημαντικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Ο Μπ. Ομπάμα επισήμανε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας με σοβαρότητα, αλλά δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «υπερβολικές αντιδράσεις», λέγοντας ότι οι αγορές έχουν έως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας «η επίτευξη λύσης, η οποία θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου Γιούρογκρουπ εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ: «Ολες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, μιλώντας δηλαδή εξ ονόματος και των «εταίρων» της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο όφελος που έχουν στην επίλυση της κατάστασης.
Το εν λόγω Γιούρογκρουπ ήταν αυτό που αποφάσισε την ολιγοήμερη διακοπή της αντιλαϊκής διαβούλευσης ενόψει του δημοψηφίσματος, που έστησε η συγκυβέρνηση.
Στο ύψος τους οι πολεμικές δαπάνες
Αποκαλυπτική των αντιθέσεων πίσω από τα αντιλαϊκά παζάρια είναι και η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ,σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ. Η σχετική παρέμβαση συνδέεται με τη μείωση των «αμυντικών δαπανών» της Ελλάδας, ζήτημα που έβαζε στο τραπέζι η πλευρά της Ευρωζώνης. Στο ζήτημα της μείωσης κατά 200 εκατ. ευρώ, ήταν που αντιτάχθηκε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τα άλλα κέντρα
Την ίδια ώρα, θέσεις γύρω από τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, παίρνουν και οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και ανησυχεί για την πιθανή χρεοκοπία της και την επέκταση των αρνητικών φαινομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ - Νόβοστι». «Γνωρίζετε, αναμφίβολα, ότι στη Μόσχα παρακολουθούν με τον πλέον επιμελή τρόπο πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην ΕΕ εν μέσω αυτής της κρίσης στην Ελλάδα», είπε.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Η Ευρώπη έχει τη στήριξη της Κίνας, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των προβλημάτων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget