ΜΕΞΙΚΟ Εντείνεται η καταστολή της λαϊκής κινητοποίησης

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου καταγράφηκε η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια στο αστικό εκλογικό σύστημα, με την αποχή να ξεπερνάει το 53%, η αντιδραστική κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο συνεχίζει την καταστολή του λαϊκού κινήματος.
Το ΚΚ Μεξικού κατήγγειλε τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία σαν «φάρσα» και δε συμμετείχε, στηρίζοντας το μποϊκοτάζ των εκλογών στο οποίο προχώρησαν πολλές λαϊκές οργανώσεις. Χτες, επίσης, κατήγγειλε τη σύλληψη του Μιγκέλ Γκέρα Καστίγιο, Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών του Μεξικού (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Εκπαίδευσης, που ανήκει στην ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), που πρωτοστατεί στην πάλη των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην πόλη Πουέμπλα και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα απονομιμοποίησης της εκλογικής φάρσας.
Ο συγκεκριμένος αγωνιστής είναι και στέλεχος, μέλος της ΚΕ τουΛαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεξικού. Και τα δύο κόμματα απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του.
Στο Μεξικό, τουλάχιστον από τα μέσα Μάη σε πολλές πολιτείες λαϊκές οργανώσεις οργάνωσαν την πάλη για την καταγγελία των εκλογών. Ειδικά στο Γκερέρο όπου έχει σηκωθεί το κίνημα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης των 43 φοιτητών της Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ δε Αγιοτσινάπα», από στις 23 του περασμένου Σεπτέμβρη, οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες στην Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, μεταξύ αυτών το ΚΚ Μεξικού και η Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας, πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες. Καταλήφθηκαν περιφερειακά συμβούλια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής σε διάφορους δήμους.
Και σε πολλές περιοχές όπως η Οαχάκα, η Βερακρούς, το Μιτσοακάν, η Τσιάπας και λαϊκές συνοικίες της Πόλης του Μεξικού, λαϊκές δυνάμεις μπαίνουν στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τους νόμους που εγκρίνονται από τη «Συμφωνία για το Μεξικό» - τη συναίνεση των αστικών κομμάτων - όπως η ενεργειακή μεταρρύθμιση (άνοιγμα στις ντόπιες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις για την εκμετάλλευση πετρελαίου και ηλεκτρισμού), η εργασιακή μεταρρύθμιση (καταστροφή του 8ώρου, επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και χτύπημα εργατικών κατακτήσεων), η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που κάνει την Παιδεία ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα.
Στην Οαχάκα, το 22ο τμήμα του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, βρίσκεται από την 1η Ιούνη σε απεργία και σε δράσεις για το μποϊκοτάζ των εκλογών. Στις 3 Ιούνη, καταλήφθηκαν στην περιοχή τα 11 περιφερειακά Συμβούλια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, πετώντας έξω τους στρατιώτες που φυλούσαν 5 από αυτά. Καταλήφθηκε και το Διυλιστήριο Μεξικανικών Πετρελαίων στη Σαλίνα Κρους και Σάντα Μαρία ελ Τούλε, όπως και το αεροδρόμιο της Οαχάκα. Καταλήφθηκαν βενζινάδικα, κεντρικές οδικές αρτηρίες, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Στην Τσιάπας τα τμήματα 7 και 40 του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση κατέλαβαν την έδρα του τοπικού Συμβουλίου της Εκλογικής Επιτροπής και κατέστρεψαν εκλογικό υλικό. Μπλόκαραν για 1 μέρα τις εξόδους της πρωτεύουσας του κρατιδίου, κατέλαβαν βενζινάδικα. Ολη αυτή η λαϊκή κινητοποίηση που εκφράστηκε και στις εκλογές της Κυριακής έχει θορυβήσει τα αστικά επιτελεία που εντείνουν την καταστολή.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget