Νέες πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνίας

Nέα κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες για να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση των νέων αντιλαϊκών παζαριών είναι η νέα πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέα πρόταση.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ηγέτες της ΕΕ και ήδη μίλησε τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ. «Στόχος, η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα», ανέφερε μέσω του twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έγραψε στο twitter: «Την επείγουσα επανέναρξη συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου». Σημειώνεται ότι χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία τον προέτρεψε να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά θέματα που προτάσσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το θέμα της «βιωσιμότητας» του χρέους και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, που αποτυπώνονται στο σύνθημα περί «βιώσιμης συμφωνίας», σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αργά χθες το βράδυ, φέρεται να περιέχει τη δέσμευση ότι θα υπάρξει αναφορά στη διασφάλιση του χρέους. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «προέχει να εξασφαλίσουμε με νηφαλιότητα και εναρμόνιση το δικαίωμα του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα», κατηγορώντας το Eurogroup ότι «προσπάθησε να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». Προβάλλοντας το κυβερνητικό μνημόνιο έναντι του μνημονίου των «θεσμών», ισχυρίστηκε ότι η πρόταση των δανειστών «δεν ήταν βιώσιμη». Όπως είπε, «εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ναι στο ευρώ. Αλλά για να πούμε ναι στο ευρώ πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη λύση».
Η κυβέρνηση πρέπει να επιβιώσει
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου επισήμανε με άρθρο του στο «Tvxs.gr» ότι «αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει». Επικαλούμενος το «συσχετισμό των δυνάμεων», που είναι «συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ότι «το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρώμικα παιχνίδια των δανειστών, δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο».
Όπως είπε, αν υπερισχύσει το «ναι», η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση, εγκαινιάζοντας ένα «μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας», ενώ για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής «θα κατηγορηθεί η αριστερά». Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι», η «ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία» θα υιοθετήσει μια «τιμωρητική απάντηση» προς τους Έλληνες, πολλαπλασιάζοντας την οικονομική ασφυξία. «Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Φτάνοντας στο διά ταύτα της πρότασής του κάλεσε την κυβέρνηση να «αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Γιούνκερ», καθώς και να «κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει «ισχυρές πρωτοβουλίες» στο πλαίσιο των προτάσεων της κυβέρνησης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget