ΡΩΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ Κεντρική επιδίωξη η παραπέρα αναβάθμιση της αστικής τάξης

Στη σημερινή Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, τοΔιεθνές Οικονομικό Φόρουμ (κάτι σαν το ρωσικό Νταβός), που στόχο έχει να προωθήσει την πολιτική της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η φετινή 19η διοργάνωση έχει επίσημο σύνθημα «Ωρα για δράση: Κοινά μονοπάτια για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη» και σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται να συμμετάσχουν 7.000 σύνεδροι και 1.000 εταιρείες, ανάμεσά τους και πολυεθνικές, όπως οι BP, «Royal Dutch Shell» και «Total».
Με βάση το Κέντρο Τύπου του Φόρουμ, 31 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (ηγέτες κρατών και υπουργοί) από 25 χώρες είχαν φτάσει στην πόλη. Στο Φόρουμ επίσης έχει προσκληθεί και παραβρίσκεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που έχει ανακοινωθεί ότι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πήγε στη Ρωσία από την Τετάρτη. Επίσης, αναφέρονται και υπουργοί από Αγκόλα, Αργεντινή, Κίνα, Μπαχρέιν, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ονδούρα, Αίγυπτο, Ζιμπάμπουε, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Κατάρ, Κύπρο, Λίβανο, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νικαράγουα, Σαουδική Αραβία, Σαλβαδόρ, Σερβία, Εκουαδόρ, Τζαμάικα, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Αμπχαζία και Νότια Οσετία.
Ακόμα ήδη παραβρίσκονται 1.713 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τη Ρωσία και 61 άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Κίνα, Κύπρο, Τουρκία, Δανία, Ελλάδα κ.ά.
Η χτεσινή πρώτη μέρα ξεκίνησε με επιχειρηματικό φόρουμ, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Σεργκέι Πρικχόντκο, να κάνει την έναρξη των εργασιών, ενώ σε πολλά τραπέζια εργασίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης (δηλαδή, η ανησυχία των καπιταλιστών για τις δυσκολίες ανάκαμψης από την καπιταλιστική κρίση), κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή.
Προώθηση των συμμαχιών της καπιταλιστικής Ρωσίας
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φόρουμ φιλοξενείται καιΕπιχειρηματικό Φόρουμ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σανγκάης, την οποία συναποτελούν οι Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν αλλά και άλλες 10 χώρες με καθεστώς είτε παρατηρητή είτε μέλους, σε διαδικασία σύνδεσης. Αντίστοιχες συναντήσεις εκπροσώπων μονοπωλιακών ομίλων από τις χώρες των BRICS (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), όπως και του λεγόμενου Β20 (που αφορά σε φόρουμ επιχειρηματιών που καθιερώθηκε το 2010 και αναφέρεται στο λεγόμενο «G20», δηλαδή καπιταλιστές από τις 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση που προωθεί η Ρωσία στην Ευρασία, δηλαδή την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση που οικοδομεί μαζί με τις Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και με το Κιργιστάν και Τατζικιστάν να είναι υπό ένταξη. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται στις σχέσεις Ρωσίας με Ιαπωνία, Ινδία, Φινλανδία, ενώ το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γκάμα από θεματικές ενότητες (πάνω από 50), όπου επίσης εμπεριέχονται οι δυσκολίες της Ευρωζώνης, οι σχέσεις Ρωσίας με την ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, οι δυνατότητες συνεργασιών μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορους τομείς, με πολύ σημαντικούς αυτούς της Ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), της χημικής βιομηχανίας, τους όρους επενδύσεων, την πολιτική γης κ.ά.
Την επιδίωξη της ρωσικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα αντανακλά και το μήνυμα καλωσορίσματος των συμμετεχόντων στο Φόρουμ, από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που χτες είχε συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες και σήμερα αναμένεται να μιλήσει. Σε αυτό κάνει έκκληση «στη διεθνή κοινότητα για συντονισμένα βήματα για την αντιμετώπιση των διεθνών διενέξεων ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα». Και συνεχίζει για τη «διεθνή κοινότητα», ότι πρέπει «να γίνει πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των παγκόσμιων διαδικασιών, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργία ενός περιβάλλοντος θεμιτού ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, και, φυσικά, να αναζητηθούν τρόποι για να ξεδιπλωθούν καλύτερα οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού». Ωστόσο, αυτές οι προτροπές γίνονται στο έδαφος ενός όλο και οξύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο συμμετέχει και η καπιταλιστική Ρωσία, που οδηγεί σε χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προκειμένου οι κεφαλαιοκράτες είτε να βγουν από την κρίση, είτε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Κλείνονται επιχειρηματικές συμφωνίες
Το συγκεκριμένο Φόρουμ στην Α. Πετρούπολη της Ρωσίας ως συνήθως είναι και ο χώρος στον οποίο συνάπτονται μεγάλες συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, στη χτεσινή μέρα φαίνεται πως σημειώθηκαν οι πρώτες. Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία με την Ινδία για την έναρξη διαλόγου για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ήδη αυτή έχει συνάψει τέτοια συμφωνία από τις 29 Μάη με το Βιετνάμ και σχεδιάζεται να αρχίσει η διαδικασία και με την Ινδία). Ακόμα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Γκαζπρόμ», που είναι από τους μεγάλους χορηγούς του Φόρουμ (μαζί με την «Μερσέντες-Μπενς», την Ντόιτσμπανκ, τη «Μάικροσοφτ», τράπεζες και άλλα ισχυρά μονοπώλια), ανακοίνωσε χτες ότι απήθυνε πρόταση προς την βρετανο-ολλανδική SHELL, τη γερμανική ΕΟΝ και την αυστριακή ΟΜV να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο λεγόμενο «Βόρειο Ρεύμα» με νέες διακλαδώσεις για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο προς τη Γερμανία και χώρες της Ευρώπης. Οπως δηλώνεται, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και κοινή θέληση για διεύρυνση της συνεργασίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης που αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό μπορεί να κατανοήσει και γιατί υπάρχει διστακτικότητα από κάποια καπιταλιστικά κράτη ή μερίδες των αστών που πλήττονται από τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Επίσης χτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ζανγκ Τζαολί συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ η ρωσική τράπεζα Rosselkhozbank και το κινεζικό επενδυτικό ίδρυμα Huamin υπέγραψαν συμφωνία για ανάπτυξη προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας για εξαγωγές τροφίμων στην Κίνα.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget