Με όχημα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού «τρέχουν» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Σε πρώτο πλάνο έρχεται η εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της, στο όνομα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.
Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα αποπληρώσει εγκαίρως τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και βρίσκεται σε αναζήτηση ρευστότητας.
Εκτός απροόπτου, το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Μάρτη. Εντός του μήνα το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 7,1 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, για τόκους ομολόγων της ΕΚΤ και για εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Οι εταίροι της συγκυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι για να εκταμιευτούν χρήματα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση του προγράμματος.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους «Financial Times», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεσμευτεί ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ εφόσον η ελληνική κυβέρνηση σημειώσει «πρόοδο» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά Fm» ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει τη δόση εάν το αντίτιμο είναι η εφαρμογή του μνημονίου, παραβλέποντας ότι αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε.
«Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως», είπε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού που δεν ψήφισε αυτό, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την επέκταση του μνημονίου.
«Τρέχουν» τα νομοσχέδια
Εκτός από την εφαρμογή της λίστας των μεταρρυθμίσεων, η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Ο Γ. Βαρουφάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί «έκτακτη εισφορά», ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στη συνέντευξη στα «Παραπολιτικά Fm» δήλωσε γενικά και αόριστα ότι «η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους». 
Την «τόνωση» των κρατικών ταμείων θα εξυπηρετεί και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση μπαράζ νομοσχεδίων για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής συμφωνίας, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τα μέτρα «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». 
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε με πιστωτικό γεγονός εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει εγκαίρως την ΕΚΤ.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του  Γ. Βαρουφάκη στο «Associated Press», που έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει κανονικά το ΔΝΤ, αλλά για τα ομόλογα της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση καθώς εμπίπτουν σε «διαφορετική κατηγορία». Μάλιστα, σε αυτή τη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών προϊδέαζε για φοροαφαίμαξη του λαού, υποστηρίζοντας ότι θα στύψουμε την πέτρα για να βγάλει αίμα, προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια προς το ΔΝΤ. 
Μαίνονται οι ανταγωνισμοί
Οι κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν μέτωπο με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αντανακλώντας εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση τους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εντός και εκτός της Ευρωζώνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ένας «άξονας δυνάμεων», με πρωτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, προκειμένου να ανατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση ή να την οδηγήσουν σε άνευ όρων παράδοση.
Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας να καταδικάσει η ΕΕ τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στις 18:00 το απόγευμα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών.
Στη σύσκεψη θα τεθεί επίσης επί τάπητος το νομοθετικό έργο και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget